Terug naar overzicht

Voorbereiding winnend afgesloten in Engeland

Laatste Nieuws

03.08.2024

STOKE-ON-TRENT- AZ sloot zaterdagmiddag zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen af met een overwinning. Op de fandag van Stoke City FC waren de Alkmaarders met 0-1 te sterk voor de Engelsen. Het enige doelpunt van de middag kwam op naam van spits Troy Parrott.

Met de start van de Eredivisie tegen Almere City in het vooruitzicht, vormde de wedstrijd tegen The Potters de laatste serieuze test voor Maarten Martens en zijn ploeg. Het duel in Engeland betekende voor aanvoerder Bruno Martins Indi de terugkeer op zijn oude nest en een ontmoeting met Nederlanders Million Manhoef en Wouter Burger.

AZ dicteert het spel
Balbezit was er in de eerst helft veelvuldig voor de Alkmaarse delegatie. Stoke City FC kwam weinig in het spel voor, maar tot grote kansen leidde het nog niet. Een eerste mogelijkheid kwam er via David Møller Wolfe. Zijn scherpe voorzet vanaf links kon ternauwernood worden gepareerd door de Engelse defensie. Niet veel later was het Jordy Clasie met een afstandsschot: zijn bal belandde in de handen van doelman Viktor Johansson.

Grootste kans van de eerste helft
Na ruim een half uur spelen creëerde AZ de grootste kans van de eerste helft. Myron van Brederode kon er met een mooie actie vandoor aan de linkerkant van het veld. Zijn scherpe voorzet bereikte spits Troy Parrott, die zijn voet tegen de bal kreeg. Het rechterbeen van verdediger Ben Gibson was echter het enige dat nog in de weg stond.  

Héérlijke stift
De eerste helft kende zaterdagmiddag dus nog geen doelpunten. Toch hoefden de meegereisde AZ-fans in de tweede helft niet lang te wachten op een doelpunt van Alkmaarse zijde. Met een slijtende pass dwars door de Engelse defensie, zette Seiya Maikuma spits Parrott een-op-een met doelman Johansson. De Ier twijfelde geen moment en zorgde met een waanzinnig uitgemeten stiftje voor het openingsdoelpunt.

Met tien man verder
Beide ploegen moesten vanaf de 58ste minuut met tien man verder, toen Jordan Thompson en Clasie een directe rode kaart ontvingen. Scheidsrechter Andrew Kitchen bestrafte hen beiden naar aanleiding van een opstootje.

Poku dichtbij 0-2
In de slotfase van de wedstrijd was Ernest Poku nog dichtbij. In de omschakeling kwam de invaller uit op de rand van het zestienmetergebied, maakte een schijnbeweging en haalde vol uit. Zijn poging ging echter rakelings langs de paal. Daarmee bleef een tweede Alkmaarse goal uit en eindigde het duel met Stoke City FC in 0-1.

Almere City
Volgende week zaterdag start de Eredivisie voor Martens en zijn mannen. Om 20.00 uur wordt er dan afgetrapt voor het duel met Almere City in het Yanmar Stadion. De eerste officiële thuiswedstrijd staat vervolgens een week later op het programma. Dan is het N.E.C. Nijmegen dat op bezoek komt in Alkmaar. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Stoke City FC - AZ | 0-1 (0-0)
Voorbereidingswedstrijd

Opstelling Stoke City FC: Viktor Johansson; Junior Tchamadeu (87. Freddie Anderson), Ben Wilmot (87. Nathan Lowe), Ben Gibson (72. Jaden Dixon), Eric Bocat (72. Mehdi Léris); Josh Laurent, Wouter Burger, Jordan Thompson; Million Manhoef, Sam Gallagher (33. Niall Ennis) en Lynden Gooch.

Opstelling AZ: Jeroen Zoet; Seiya Maikuma (72. Denso Kasius), Wouter Goes (80. Alexandre Penetra), Bruno Martins Indi (72. Maxim Dekker), David Møller Wolfe; Peer Koopmeiners, Jordy Clasie, Sven Mijnans (80. Zico Buurmeester); Ibrahim Sadiq, Troy Parrott (64. Ernest Poku) en Myron van Brederode (72. Ruben van Bommel).

Scoreverloop: 47. Parrott (0-1).
Gele kaarten: Johansson, Burger (Stoke City FC), Mijnans (AZ).
Rode kaarten: Clasie (AZ), Thompson (Stoke City FC).
Scheidsrechter: Andrew Kitchen
Toeschouwers: 6.000