Verhit openingsduel in Almere levert drie punten op

AZ 1

10.08.2024

ALMERE- AZ opende het nieuwe Eredivisie-seizoen met een overwinning op Almere City FC. In het Yanmar Stadion kwamen de bezoekers na slechts vier minuten spelen op voorsprong via buitenspeler Ibrahim Sadiq. De wedstrijd kende maar liefst drie rode kaarten, maar geen tweede treffer. Hierdoor eindigde de confrontatie in 0-1 voor de ploeg uit Alkmaar.

Het duel tussen AZ en Almere City FC was pas de vierde ontmoeting in het betaald voetbal tussen beide ploegen. De Alkmaarders kwamen tweemaal eerder als winnaar uit de strijd, en één keer eindigde de confrontatie in een gelijkspel. Voor AZ'er Peer Koopmeiners betekende de wedstrijd tegen Almere City een weerzien met zijn oude ploeggenoten. De middenvelder speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor De Zwarte Schapen, waarmee hij tot 31 optredens kwam in de Eredivisie.

Meteen raak
AZ begon direct goed aan de eerste wedstrijd van het Eredivisie-seizoen. Het duel was slechts vier minuten onderweg toen Ibrahim Sadiq de score opende. De Ghanees werd bereikt met een diepe bal van Sven Mijnans, waarna de vleugelaanvaller in duel met verdediger Joey Jacobs vervolgens ruimte creëerde en diagonaal raak schoot: 0-1.

AZ verder met tien
Aan de andere kant van het veld was de eerste kans voor de thuisploeg, toen Thomas Robinet uithaalde vanaf de rand van het zestienmetergebied. Jeroen Zoet was echter alert en stopte de inzet. Even later moesten de Alkmaarders verder met tien man, omdat verdediger Maxim Dekker een directe rode kaart ontving voor een harde overtreding op Kornelius Hansen.

Zoet belangrijk, rood Guillaume
Wat volgde, was een fase waarin AZ moest hergroeperen en de thuisploeg gevaarlijk werd via Jochem Ritmeester Van de Kamp. De middenvelder werd aangespeeld in het strafschopgebied en vuurde een hard schot richting het Alkmaarse doel, maar Zoet maakte een geweldige redding en voorkwam daarmee de gelijkmaker. Na iets meer dan een half uur spelen werd ook Baptiste Guillaume van het veld gestuurd. De Belg maakte een natrappende beweging richting Wouter Goes en werd bestraft met een rode kaart. Beide ploegen gingen vervolgens rusten met tien tegen tien.

Kansen na rust
In de tweede helft was AZ de betere ploeg en het dichtst bij een treffer. Uit een omschakeling bereikte David Møller Wolfe invaller Ernest Poku met een lange pass. De pijlsnelle aanvaller speelde vervolgens Troy Parrott aan in het strafschopgebied, maar de Ier kwam net niet tot een schot. De afvallende bal belandde bij Seiya Maikuma, waarna de rechtsback uithaalde. De poging werd echter gepareerd door de Almeerse goalie. Kort daarna leek Jordy Clasie de 0-2 op zijn schoen te hebben. Een knal van de aanvoerder vanaf de rand van het zestienmetergebied vloog rakelings langs het doel van keeper Bakker.

Van Bommel dichtbij 0-2
Tien minuten voor tijd trok scheidsrechter Martin van den Kerkhof voor de derde keer deze wedstrijd een rode kaart, toen Almere City-verdediger Ricardo Visus AZ'er Clasie raakte met een onreglementaire sliding. In de slotfase leek Ruben van Bommel het duel definitief te beslissen. De vleugelaanvaller brak door en kwam oog in oog met Bakker, maar de sluitpost kwam goed uit zijn doel en bracht ternauwernood redding met de voet. Zo bleef een tweede treffer uit en eindigde de eerste wedstrijd van het nieuwe Eredivisie-seizoen in 0-1.

Almere City FC - AZ | 0-1 (0-1)
Eredivisie

Opstelling Almere City FC: Nordin Bakker; Sherel Floranus, Joey Jacobs (59. Hamdi Akujobi), Ricardo Visus, Vasilios Zagaritis; Stije Resink (59. Faïz Mattoir), Jochem Ritmeester Van de Kamp (81. Adi Nalić), Alex Balboa (86. Guus Beaumont); Baptiste Guillaume, Thomas Robinet (81. Christopher Mamengi), Kornelius Hansen.