Terug naar overzicht

Martens: 'Nu de lijn doortrekken'

AZ 1

23.08.2024

ZAANSTAD- De derde speelronde van de Eredivisie staat aanstaande zondag op het programma. AZ gaat op bezoek bij FC Groningen, waar om 12:15 uur wordt afgetrapt. Hoofdtrainer Maarten Martens blikt met AZ Media vooruit op de wedstrijd.

Met zes punten uit de eerste twee eredivisieduels zijn de Alkmaarders foutloos begonnen aan het nieuwe seizoen, na overwinningen op Almere City FC (0-1) en N.E.C. (1-0). Datzelfde kan ook gezegd worden over de gastheren van zondag. FC Groningen luisterde zijn terugkeer op het hoogste niveau op met een thuisoverwinning op mede-promovendus NAC Breda (4-1), terwijl een week later RKC Waalwijk met 2-1 over de knie werd gelegd. 

'Lijn nu doortrekken'
Martens kijkt dan ook met een goed gevoel terug op de seizoenstart van zijn elftal: “Je wil goed starten na de voorbereiding en dat hebben we gedaan. Die lijn moeten we nu doortrekken. Nu wacht ons een mooie uitwedstrijd bij FC Groningen. Zij zijn ook goed begonnen, dus wat dat betreft zitten zij er goed in. Er staat ons heel wat te wachten daar, maar daar zijn we op voorbereid. Wij willen dezelfde stabiliteit weer aan de dag leggen en van daaruit kijken om het hen heel lastig te maken.”

'Ze zitten er goed in'
FC Groningen is dit seizoen teruggekeerd in de Eredivisie, na vorig seizoen een jaar gebivakkeerd te hebben in de Keuken Kampioen Divisie. “Het is een ploeg die voortborduurt op wat ze vorig jaar gedaan hebben. Dat is best knap, want je komt op een niveau hoger en dan zie je wel dezelfde dingen terug. Ik vind dat ze heel dynamisch zijn, met veel lopers en veel beweging. Daar maken ze het tegenstanders lastig mee. Ze hebben ook offensieve backs, dat is echt een wapen van hen. Je ziet gewoon dat ze er goed in zitten. De goede vibe die ze in de tweede helft van het vorige seizoen hadden, met de promotie als gevolg, die zetten ze nu door. Het zijn veel jongens die nu voor het eerst op het hoogste niveau spelen, maar je ziet aan alles dat ze er helemaal in zitten en dat is echt wel een kracht van hen,” analyseert Martens.

Geruisloos
Na het vorige duel met N.E.C. werd AZ-aanwinst Seiya Maikuma uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd. De Japanse rechtsback heeft zich redelijk geruisloos in het basiselftal van Martens gespeeld, tot tevredenheid van de Belgische oefenmeester: “Ik vind het heel knap dat hij dit hier in Nederland – wat voor hem de eerste stap naar het buitenland is – allemaal voor elkaar krijgt. Het is een jongen die een bepaalde stabiliteit heeft. En niet alleen dat, hij heeft ook gewoon veel kwaliteit. Niet voor niets is hij al een aantal keer opgeroepen voor het Japanse nationale elftal. We zijn heel tevreden met Seiya. Nu moet hij dit vasthouden.”

'Hij zal er weer staan'
In datzelfde duel met de Nijmegenaren kwam ook Kristijan Belić, die deze week debuteerde in de voorselectie van Servië, binnen de lijnen. De middenvelder moest het veld echter enkele ogenblikken later alweer verlaten met een vervelende hoofdblessure, maar nu gaat het weer beter, vertelt Martens: “Hij kon niet de hele week met de groep in duel trainen. Daar moesten we wat voorzichtiger mee zijn. Ondertussen zijn we bijna een week verder, dus hij zal er klaar voor zijn om de strijd weer aan te gaan. De strijd aan gaan dat kan hij heel goed. Dat deed hij vorige week ook goed. Ik was heel blij met de energie die hij bracht. Het blessuremoment was heel vervelend, voor ons als elftal, maar zeker voor hem. Hij zal er weer staan."

Weerzien
Onder de 22 man die zondagmiddag aan de aftrap verschijnen, bevindt zich hoogstwaarschijnlijk ook een bekend gezicht aan Groningse zijde. Verdediger Finn Stam wordt dit seizoen door AZ verhuurd aan De Trots van het Noorden en heeft zich in de basis geknokt van het elftal van FC Groningen-trainer Dick Lukkien. Martens vertelt geen contact te hebben gehad met Stam voorafgaand aan de wedstrijd. “Hij moet zich voorbereiden op zijn wedstrijd en wij doen dat op de onze. Dan zoek ik niet specifiek contact. Hij heeft een goede start gemaakt, daar zijn we blij mee. Hij heeft zich ook geruisloos in dat elftal gewerkt op de back-positie. Waar zij heel erg voortborduren op wat ze vorig jaar deden, daar heeft hij al snel zijn weg in gevonden. Het is een jongen met drang naar voren en voetballende kwaliteiten. Het is voor ons goed om te zien dat hij die aanpassing nu aan het doormaken is.”



Rouwbanden
AZ treedt zondag aan met rouwbanden, als eerbetoon aan voormalig AZ-trainer Hans Eijkenbroek die eerder in de week op 84-jarige leeftijd overleed. Eijkenbroek was tijdens de gouden jaren van AZ actief als assistent-trainer en hoofdtrainer (1980-1983). Eind jaren '80 keerde de oefenmeester terug bij AZ.

Wedstrijdinformatie
Scheidsrechter Jeroen Manschot staat aan het roer van de wedstrijd. Langs de zijlijn wordt hij bijgestaan door Mario Diks en Frans Ozinga. Jannick van der Laan vervult de rol van vierde official, terwijl Martin Pérez en Peter Beijer optreden als videoscheidsrechters.

FC Groningen - AZ is live te volgen via ESPN. Daarnaast is de wedstrijd te volgen via de sociale media-kanalen van AZ.