Terug naar overzicht

Martens: 'Moeten er nu klaar voor zijn'

AZ 1

09.08.2024

ZAANSTAD- De openingswedstrijd van het seizoen staat voor de deur. Zaterdagavond wordt om 20:00 uur afgetrapt in het Yanmar Stadion voor de uitwedstrijd tegen Almere City FC. Maarten Martens blikt op het AFAS Trainingscomplex alvast vooruit op de wedstrijd.

"We kijken ernaar uit dat het echt gaat beginnen. We hebben goed gewerkt en nu moeten we er klaar voor zijn", trapt Martens af in gesprek met AZ Media. De hoofdtrainer van AZ kijkt met een positief gevoel terug op de voorbereiding, waarin hij zijn speelstijl heeft kunnen uitdiepen. "Het meest tevreden ben ik over het feit dat het duidelijk is wat we willen in het veld. We hebben een speelstijl die veel vraagt. De jongens hebben daar hard voor gewerkt en ze kunnen dat goed brengen."

Aanpassen
Martens zag gedurende de zomer een aantal belangrijke spelers vertrekken, terwijl ook een aantal nieuwe gezichten werden verwelkomd in Alkmaar. De Belgische trainer is tevreden met hoe zij zich hebben aangepast. "Het helpt dat ze er al vrij vroeg waren. Het zijn natuurlijk ook jongens die we gehaald hebben met het oog op ons spelsysteem. Op Troy Parrott was het nog even wachten totdat hij er was, maar we hebben een aantal weken goed met hem kunnen werken. Hij is er nu klaar voor. Hetzelfde geldt voor Seiya Maikuma. Beide spelers zijn slimme voetballers en dan heb je niet veel woorden nodig. Maikuma is de Engelse taal nog niet heel machtig, maar met het gebruik van beelden en zijn eigen voetbalverstand komen we al een heel eind."

Terugkeer
Peer Koopmeiners keerde daarnaast terug in Alkmaar na een verhuurperiode bij Almere City, nota bene de eerste tegenstander op zaterdag. "Hij heeft een leuke voorbereiding gehad met de wedstrijd tegen Atalanta met zijn broer. Nu ook de eerste competitiewedstrijd tegen zijn oude team. Dat brengt wel iets extra’s met zich mee, maar hij is professioneel genoeg om daar goed mee om te gaan." 

Bekend gezicht
Ook voor de trainer zelf wacht een oude bekende in Almere. Hedwiges Maduro, sinds deze zomer hoofdtrainer van Almere City, speelde samen met Martens bij PAOK Thessaloniki, terwijl de twee ook een aantal keer tegenover elkaar hebben gestaan. "Van de wedstrijden tegen hem herinner ik mij niet heel veel meer, dat is best wel lang geleden en hij is toen op relatief vroege leeftijd al naar Spanje vertrokken. Later hebben we bij PAOK Thessaloniki een tijdje samengespeeld. Toen trokken we veel met elkaar op. En ook daar zag ik in hem al wel een trainer moet ik zeggen, dus het is leuk dat we nu tegenover elkaar staan."

Verwachting
"Ik weet dat Maduro een grote fan is van Unai Emery, en daar zie je wel bepaalde accenten van terug. Maar je ziet ook nog wel wat accenten terug van hun speelstijl van vorig jaar. Als ze de goeie dingen daarvan behouden dan is het gewoon een hele lastige ploeg om tegen te voetballen, omdat ze met veel duels spelen en uiteindelijk ook vanuit de tweede bal kunnen spelen. Ze zullen daar wel wat voetballend vermogen aan toevoegen en ze hebben een aantal gevaarlijke spelers, dus we moeten zeker goed voorbereid zijn."

Zoet op doel
In het uitduel tegen Stoke City stond Jeroen Zoet op doel bij de Alkmaarders, bij afwezigheid van Rome-Jayden Owusu-Oduro. Ook de wedstrijd tegen Almere City komt voor Owusu-Oduro nog te vroeg. "Hij staat wel weer op het veld, maar hij is nog niet helemaal wedstrijdfit. Daar hebben we nog wat tijd voor nodig, dus Jeroen zal aan de competitie beginnen," bevestigt Martens.