Terug naar overzicht

Liefting en Spaan genomineerd voor Johan Cruijff Talent van het Jaar

AZ Vrouwen

14.08.2024

ZAANSTAD- Femke Liefting en Floor Spaan zijn door de Azerion Vrouwen Eredivisie genomineerd voor de prijs Johan Cruijff Talent van het Jaar 2023-2024. De speelsters van AZ Vrouwen kenden een goed eerste seizoen bij de club uit Alkmaar. Zo wist keepster Liefting zich te onderscheiden met een aantal cruciale reddingen, en was spits Spaan goed voor elf competitiedoelpunten.

Liefting en Spaan behoren tot de vijf genomineerden voor deze prijs. De andere drie kanshebbers zijn Charlotte Hulst (Fortuna Sittard), Lobke Loonen (ADO Den Haag) en Lily Yohannes (Ajax). De speelsters zijn geselecteerd op basis van Opta-statistieken. In samenwerking met Coaches Betaald Voetbal kiezen de trainers en de bondscoach het Johan Cruijff Talent van het Jaar. Afgelopen seizoen werd de prijs uitgereikt aan Esmee Brugts (PSV, nu FC Barcelona).

Cruciale reddingen Liefting
De 19-jarige Uitgeestse sluitpost van de AZ Vrouwen stond het afgelopen seizoen maar liefst 21 keer onder de lat in de Azerion Vrouwen Eredivisie en wist haar ploeg meer dan eens uit de problemen te helpen met een aantal cruciale reddingen. In de eerste seizoenshelft was Liefting bovendien de keepster die de meeste expected goals wist te voorkomen, met maar liefst 53 reddingen.



Spaan verbreekt record
Ook de in Broek in Waterland geboren spits kende een fantastisch debuutseizoen bij de AZ Vrouwen. Spaan had nauwelijks tijd nodig om zich aan te passen en was direct trefzeker in de openingswedstrijd tegen Excelsior. Een week later bezorgde de 21-jarige aanvalster AZ de eerste overwinning van het seizoen door de enige goal van de wedstrijd te maken op bezoek bij SC Heerenveen. Op 19 november 2023 verbrak Spaan ook het record voor het snelste doelpunt ooit in de Azerion Vrouwen Eredivisie. In het duel tegen FC Utrecht wist de spits na slechts elf seconden het net te vinden.



Bekendmaking winnaar
Op maandag 2 september wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de Eredivisie Awards. De uitreiking vindt plaats in DeFabrique te Utrecht.