ZAANSTAD- Jong AZ begint het Keuken Kampioen Divisie-seizoen met een thuiswedstrijd tegen Roda JC. De aftrap op het AFAS Trainingscomplex vindt plaats op maandag 12 augustus om 20:00 uur.

De beloftenploeg onder leiding van trainer Leeroy Echteld behaalde vorig seizoen een puntenrecord (56) en tevens de hoogste eindklassering tot dusver in de Keuken Kampioen Divisie met een tiende plaats op de ranglijst. Het achtste seizoen van Jong AZ op profniveau staat voor de deur en gaat van start met een thuiswedstrijd tegen Roda JC.

Voorbereiding Jong AZ
Jong AZ kende een voorbereiding met wisselende resultaten. De Alkmaarders speelden in totaal tien oefenduels in de aanloop naar het nieuwe seizoen, met als hoogtepunt een 1-7 uitzege op bezoek bij SC Telstar. Bij de beloften zien we tevens een aantal nieuwe gezichten. Zo kwam spits Sem van Duijn over van K.v.v. Quick Boys, maakte verdediger Billy van Duijl de overstap van FC Volendam naar AZ en werd afgelopen dinsdag ook buitenspeler Kevin Toppenberg vastgelegd.



Net geen promotie voor Roda JC
Roda JC eindigde het Keuken Kampioen Divisie-seizoen 2023-2024 op de derde plek. De ploeg uit Kerkrade stond slechts elf dagen buiten de top-2 en behaalde 75 punten, net zoveel als de nummer twee FC Groningen. In de laatste speelronde eindigde een onderling duel echter in een 2-0 overwinning voor de groen-witten, waardoor Roda JC een rechtstreekse promotie naar de Eredivisie misliep. In de play-offs verloren de Limburgers vervolgens van NAC Breda, waardoor de ploeg van trainer Bas Sibum een terugkeer naar de Eredivisie definitief kon vergeten.

Voorbereiding Roda JC
De Zuid-Limburgers sloten de voorbereiding op het nieuwe seizoen af met een 0-1 overwinning op bezoek bij Jong PSV. In totaal speelde Roda JC zeven oefenwedstrijden. Naast de Eindhovenaren werden ook het Belgische Lierse Kempenzonen, Alemannia Aachen uit Duitsland en amateurploegen RKTSV en Groene Ster verslagen. De confrontaties met 1. FC Köln II en Sparta Rotterdam eindigde in een nederlaag voor de geel-zwarten.

Ex-AZ'ers Griffith en Bucker
Bij Roda JC staan twee spelers onder contract met een verleden bij AZ. Iman Griffith maakte recent de overstap van Jong AZ naar de club uit Kerkrade. De buitenspeler stroomde in 2017 in bij de AZ Jeugdopleiding en kwam met de beloften tot 77 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Na een verhuurperiode bij Fortuna Sittard is Griffith vanaf de zomer begonnen aan een nieuw Limburgs avontuur. Ook doelman Koen Bucker doorliep de AZ Jeugdopleiding. De Zaandammer verruilde Jong AZ in 2018 voor Heracles Almelo, waar hij tot veertien optredens in de Eredivisie kwam. Aan het begin van het afgelopen seizoen sloot Bucker aan bij Roda JC, waar hij tot dusver zeventien duels onder de lat stond in de Keuken Kampioen Divisie.


Griffith in actie namens Jong AZ tegen Ajax

Onderlinge confrontaties
Jong AZ en Roda JC stonden al elf keer eerder tegenover elkaar. In de laatste ontmoeting waren de beloften in eigen huis met 1-0 te sterk voor de ploeg uit Kerkrade. De enige treffer van de wedstrijd kwam op naam van Tom Kerssens. Voor de middenvelder was dit sowieso een duel om niet snel te vergeten. De doelpuntenmaker fungeerde in de slotfase namelijk als doelman, nadat Kiyani Zeggen geblesseerd raakte en de thuisploeg al vijf keer had gewisseld. Met Kerssens op doel wist Jong AZ de elf minuten blessuretijd te overbruggen en de voorsprong vast te houden.

Arbitrage
Het duel wordt geleid door scheidsrechter Boyd van Kommer. Hij zal worden bijgestaan door assistent-scheidsrechters Michael Rasch en Maarten Bolwerk. De vierde official bij deze wedstrijd is Andy Wolff.

Live te volgen
De wedstrijd is te volgen via een liveverslag op het X-kanaal (het voormalige Twitter) van AZ en op ESPN 2, waar later ook de hoogtepunten te zien zijn.

FC Den Bosch
Het Brabantse FC Den Bosch is de eerstvolgende tegenstander na het thuisduel met Roda JC. In het Stadion De Vliert in 's-Hertogenbosch wordt de wedstrijd gespeeld om vrijdag 16 augustus om 20:00 uur.