Terug naar overzicht

Jong AZ boekt zege in Den Haag

Jong AZ

02.08.2024

DEN HAAG- Jong AZ heeft vrijdagavond het oefenduel met ADO Den Haag met 2-1 gewonnen. In het Bingoal Stadion waren Kees Smit en Jurre van Aken trefzeker namens de Alkmaarders.

De wedstrijd tegen ADO Den Haag was voor Jong AZ alweer de negende oefenwedstrijd in aanloop naar het nieuwe seizoen. Eerder namen zij het op tegen VV Bergen (3-1 winst), VV Katwijk (3-3), VVV-Venlo (2-1 verlies), Koninklijke HFC (2-1 winst), Telstar (7-1 winst), Jong Sparta (5-0 winst), Jong FC Volendam (5-2 winst) en Jong KRC Genk (1-0 verlies).

Eerste gevaar
Op een zonnige namiddag in Den Haag waren het de Alkmaarders die als eerst gevaar wisten te stichten. Ro-Zangelo Daal dribbelde vanaf links het zestienmetergebied in, waar hij Jayen Gerold bereikte. Gerold legde vervolgens terug op Kees Smit, maar de AZ-middenvelder zag zijn schot over het doel van ADO-doelman Tim Coremans gaan.

In evenwicht
Hierop volgde een fase waarin het spel enigszins op en neer golfde zonder dat beide ploegen echt tot grote, uitgespeelde kansen kwamen. In het eerste halfuur kwam de Haagse dreiging met name vanaf de linkerkant, waar ADO-buitenspeler Joel Ideho een aantal keer gevaarlijk naar binnen trok. De Alkmaarse defensie wist het gevaar echter meermaals in de kiem te smoren zonder dat doelman Daniël Virginio Deen serieus in actie hoefde te komen.

Smit laat zich zien
In de 38e minuut werd de ban dan toch gebroken. Wederom was het Daal die vanaf de linkerflank naar binnen trok. Op de rand van het zestienmetergebied wist hij Smit te bereiken, die overtuigend de trekker overhaalde en met een vlammend schot Coremans passeerde: 0-1. 

ADO fris uit de kleedkamer
Na rust was het ADO Den Haag dat uit te startblokken schoot. De tweede helft was nog maar enkele minuten bezig voordat de Haagse gelijkmaker in het net lag. Daryl van Mieghem haalde aan de rechterkant de achterlijn en gaf de bal laag voor. Daar zag Ideho zijn kans schoon. De 21-jarige buitenspeler werkte de bal achter AZ-keeper Virginio Deen: 1-1. 

Op zoek
Ook in het derde kwart van de wedstrijd bleven de twee ploegen aan elkaar gewaagd. De Alkmaarse beloften leken enigszins wakkergeschut na de goede start van ADO en probeerden weer wat grip op de wedstrijd terug te krijgen. Verder dan afstandsschoten van Alex Schalk en Kasper Boogaard kwamen de teams echter niet.

Van Aken bezorgt Alkmaarse winst
Terwijl beide ploegen zich al neergelegd leken te hebben bij een gelijkspel viel vlak voor tijd dan toch nog het winnende doelpunt. AZ-rechtsback Jurre van Aken werd door Jorn Berkhout aan de zijkant van het strafschopgebied gevonden en schoot vanuit een krappe hoek knap de kruising bal in de verre kruising: 1-2.

Seizoenstart
Jong AZ werkt zodoende met een positief gevoel verder toe naar de start van het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen. Op maandag 12 augustus trapt de ploeg van trainer Leeroy Echteld af tegen Roda JC Kerkrade.

Foto's: Angelo Blankespoor

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
ADO Den Haag - Jong AZ | 1-2 (0-1)
Oefenduel

Opstelling AZ: Daniël Virginio Deen; Elijah Dijkstra (63. Jurre van Aken), Jorn Berkhout, Rayan Atikallah (82. Misha Engel), Jeremiah Esajas (63. Sem Dekkers); Kasper Boogaard, Job Kalisvaart, Kees Smit (63. Julian Oerip); Jayen Gerold (63. Kevin Toppenberg), Yoël van den Ban (63. Anthony Smits), Ro-Zangelo Daal.

Opstelling ADO Den Haag: Tim Coremans; Steven van der Sloot, Kürşad Sürmeli (46. Milan Hokke), Matteo Waem, Ronny Boakye (72. Sky Heesen); Finn de Bruin (75, Keanu Does), Jari Vlak, Alex Schalk (82. Lorenzo Maasland); Daryl van Mieghem, Rafael Struick (82. Irfan Karijowidjojo), Joel Ideho

Scoreverloop: 38. Smit (0-1), 49. Ideho (1-1), 84. van Aken (1-2)
Gele kaarten: Boogaard (AZ), Hokke (ADO)
Scheidsrechter: 
Preston Henshuys