ZAANSTAD- Jong AZ boekte maandagavond zijn tweede zege van het seizoen. Op het AFAS Trainingscomplex werd FC Dordrecht na iets meer dan negentig minuten spelen verslagen met 3-1. De doelpunten aan Alkmaarse zijde werden gemaakt door Zico Buurmeester, Kees Smit en de jarige Jayden Addai.

De beloftenploeg van trainer Leeroy Echteld opende het nieuwe seizoen met de grootste overwinning ooit voor Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie. Tegenstander Roda JC werd met 6-1 verslagen. Het duel met FC Dordrecht was de tweede thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. In deze wedstrijd maakte aanvaller Sem van Duijn zijn basisdebuut voor Jong AZ in het betaalde voetbal.

Eerste kans is voor FC Dordrecht
De confrontatie in Zaanstad kende een aftastende openingsfase met dreiging van beide kanten, maar de kansen lieten nog even op zich wachten. Na iets meer dan een kwartier spelen kwam het eerste schot op doel van de bezoekers. Aanvaller Devin Haen haalde uit in het zestienmetergebied, maar AZ-keeper Daniel Virginio Deen was alert en stopte de inzet.

AZ gevaarlijk via Addai
Niet veel later volgde ook de eerste doelpoging van de thuisploeg via Addai. De jarige buitenspeler zocht de verre hoek vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot werd door FC Dordrecht-doelman Liam Bossin naast het doel getikt. Kort daarna was Addai opnieuw gevaarlijk. Na een goede steekpass van Buurmeester kapte de vleugelaanvaller zijn directe tegenstander uit en schoot op doel. Met zijn voet wist Bossin ternauwernood een treffer te voorkomen. De Alkmaarders bleven vervolgens gevaarlijk. Elijah Dijkstra schoot naast en een goal van Sem van Duijn werd afgekeurd wegens een eerder geconstateerde handsbal.

Virginio Deen pakt de strafschop
Vlak voor rust waren de bezoekers het dichtst bij de openingstreffer. Jorn Berkhout beging een overtreding op Haen, waarna scheidsrechter Robin Vereijken naar de stip wees. De door Feyenoord verhuurde spits ging zelf achter de bal staan en zag zijn strafschop door Virginio Deen knap uit de hoek worden gestompt. Beide ploegen zochten vervolgens de kleedkamers op met een 0-0 ruststand.

Doelpunten vroeg in de tweede helft
De tweede helft was vijf minuten onderweg toen de thuisploeg de score opende. Buurmeester bereikte Addai op de flank met een diepe pass, waarna de buitenspeler op doelman Bossin afging. Addai kwam niet tot een schot, maar legde terug op de meegelopen Buurmeester, die vervolgens de 1-0 tegen de touwen schoot. Het antwoord van de bezoekers uit Zuid-Holland volgde slechts twee minuten later. Haen, die eerder zijn strafschop gekeerd zag worden, was ditmaal wel trefzeker met een hard schot in de korte hoek: 1-1.

Trefzeker op zijn verjaardag
Jong AZ liet zich echter niet uit het veld slaan en kwam al snel weer op voorsprong. Na een actie op de flank van Ro-Zangelo Daal ging de bal via een Dordts been richting het doel. Bossin hield de bal in eerste instantie uit het net, maar Smit anticipeerde en schoot de 2-1 binnen. De beloftenploeg ging op zoek naar meer met pogingen van Addai en Smit. In de slotfase van het duel viel de derde Alkmaarse treffer alsnog. Vanaf de flank sneed Addai naar binnen en schoot hij raak in de korte hoek. Hiermee vierde Addai zijn negentiende verjaardag met een doelpunt en bepaalde hij de eindstand op 3-1. Met deze overwinning bezorgde Jong AZ de Dordrechtse ploeg zijn eerste competitieverlies sinds februari.

Jong AZ - FC Dordrecht | 3-1 (0-0)
Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Daniël Virginio Deen; Elijah Dijkstra, Jorn Berkhout, Rayan Atikallah, Sem Dekkers (79. Jurre van Aken); Dave Kwakman (46. Job Kalisvaart), Zico Buurmeester, Kees Smit; Jayden Addai (90+1. Julian Oerip), Sem van Duijn (46. Anthony Smits), Ro-Zangelo Daal (71. Enoch Mastoras).

Opstelling FC Dordrecht: Liam Cathal Bossim; Louis Léo Seydoux, Sem Valk, Yannis M'Bemba (79. Dean Zandbergen), Lorenzo Codutti; Daniël van Vianen (79. Jop van der Avert), Rocca Robert Shein (84. Joseph Amazu); Oluwakorede Osundina (65. Joshua Pynadath), Joep van der Sluis (65. Reda Akmum), Mauresmo Hinoke (65. Ben Scholte); Devin Haen.

Scoreverloop: 55. Buurmeester (1-0), 57. Haen (1-1), 71. Smit (2-1), 86. Addai (3-1).
Gele kaarten: Kwakman (Jong AZ).