Terug naar overzicht

Feiten en cijfers: RKC Waalwijk - AZ

AZ 1

28.08.2024

ALKMAAR- De vierde eredivisiewedstrijd van dit seizoen staat vrijdagavond op de planning voor AZ. De Alkmaarders reizen ditmaal af naar Waalwijk, waar het duel met RKC op de planning staat.

Na twee wedstrijden gewonnen te hebben en een wedstrijd gelijk te hebben gespeeld, heeft de Alkmaarse ploeg nog geen tegendoelpunten ontvangen. Eén keer eerder in de historie had AZ na drie wedstrijden nog geen tegendoelpunten geïncasseerd, namelijk in het seizoen van 2019-2020.

Eerste ontmoeting RKC
De geschiedenis van onderlinge ontmoetingen tussen RKC Waalwijk en AZ is relatief kort, vooral in vergelijking met andere clubs. Dit komt doordat de club uit Waalwijk pas in de jaren '80 toetrad tot het betaalde voetbal en hun promotie naar de Eredivisie samenviel met AZ’s degradatie naar de Eerste Divisie in 1988. Hierdoor liet de eerste confrontatie tussen beide clubs nog enkele jaren op zich wachten.

In 1994 ontmoetten RKC Waalwijk en AZ elkaar voor het eerst in het betaalde voetbal, tijdens de nacompetitie van het seizoen van 1993-1994. De winnaar zou promoveren naar, of in het geval van van de Brabantse club, blijven in de Eredivisie. Hoewel AZ na eerdere overwinningen op Telstar en ADO Den Haag vol vertrouwen was, hield de Waalwijkse verdediging onder leiding van Marcel Brands de stand op 0-0. In de returnwedstrijd gaf de ervaring van RKC Waalwijk de doorslag. De 4-1 overwinning van RKC Waalwijk maakte een einde aan de promotiekansen van AZ.

De eerste reguliere competitieontmoeting vond plaats in het seizoen van 1996-1997 in Alkmaar. Dankzij doelpunten van Donny Huysen en Danny Hesp won de Alkmaarse ploeg met 2-1. De return in Waalwijk eindigde echter in een zware 5-0 nederlaag, wat leidde tot AZ’s degradatie dat seizoen.

De laatste 5 ontmoetingen:
2023 - 2024 | AZ - RKC (3 - 2) | Doelpunten: Y. Sugawara, I. Sadiq en V. Pavlidis.
2023 - 2024 | RKC - AZ (1 - 3) | Doelpunten: V. Pavlidis (2x) en D. de Wit.
2022 - 2023 | AZ - RKC (3 - 0) | Doelpunten: S. Mijnans, M. Lahdo en M. van Brederode.
2022 - 2023 | RKC - AZ (3 - 1) | Doelpunt: J. Karlsson  
2021 - 2022 | AZ - RKC (1 - 3) | Doelpunt: D. de Wit


Pavlidis voor AZ tegen RKC Waalwijk in april 2024. (Foto: Ed van de Pol)

Van Waalwijk naar Alkmaar
Maarten Martens, de huidige hoofdtrainer van AZ, maakte op twintigjarige leeftijd de overstap naar RKC Waalwijk, waar hij op huurbasis werd gestald door Anderlecht. Martens, die zowel centraal op het middenveld als op de linkerflank uit de voeten kon, viel in zijn eerste seizoen in de Eredivisie regelmatig op met sterke optredens. In de zomer van 2005 nam RKC Waalwijk hem definitief over van Anderlecht met een contract voor drie seizoenen. In 2006 volgde een nieuwe stap: Martens vertrok, net als zijn landgenoot Mousa Dembélé, naar AZ. Toenmalig trainer Louis van Gaal haalde de twee talenten naar Alkmaar, waar Martens zich direct bewees als vaste kracht. In zijn eerste seizoen speelde hij met de Alkmaarse ploeg direct mee om de landstitel. Deze wist hij twee jaar later in 2009 alsnog te bemachtigen met AZ.

Bekend in het Noorden en Zuiden
Net als Martens, heeft ook AZ-keeper Jeroen Zoet een verleden bij RKC Waalwijk. De sluitpost werd in de zomer van 2011 door PSV verhuurd aan de destijds gepromoveerde ploeg uit Noord-Brabant. Met Zoet tussen de palen presteerde RKC dat seizoen boven verwachting en werd zelfs de play-offs om Europees voetbal behaald. In totaal kwam de in Veendam geboren goalie tot 71 duels voor RKC.

De Deense spits Jens Odgaard kende eveneens een verhuurperiode bij RKC Waalwijk. In augustus 2021 debuteerde hij tegen zijn toekomstige club AZ, en een week later scoorde hij zijn eerste doelpunt voor de Brabanders tegen zijn oude club sc Heerenveen. In juni 2022 haalde AZ de Deen naar Alkmaar waar hij rugnummer 7 kreeg. In juli 2022 maakte Odgaard zijn debuut in de UEFA Conference League-kwalificatiewedstrijd tegen FK Tuzla City. Zijn eerste goal voor AZ volgde op 1 september tegen N.E.C. Nijmegen, waarna hij ook in de drie daaropvolgende Eredivisiewedstrijden scoorde voor de Alkmaarders.

Van AZ naar RKC en weer terug
Tijjani Reijnders tekende in augustus 2017 een contract bij AZ tot medio 2020 en in december van dat jaar werd hij toegevoegd aan de selectie van het eerste elftal. Tijdens de tweede helft van het seizoen van 2019-2020 speelde hij op huurbasis voor RKC Waalwijk, waar hij acht wedstrijden speelde voordat de competitie vanwege de coronapandemie vroegtijdig werd beëindigd. Daarna keerde hij terug naar Alkmaar, waar hij langzaam klaargestoomd werd voor een basisplaats. In het seizoen 2020-2021 kwam hij 22 keer in actie in de Eredivisie, waarvan zes keer als basisspeler. Twee jaar later verdiende de middenvelder een transfer naar het Italiaanse AC Milan.


Reijnders voor AZ in 2023. (Foto: Ed van de Pol)

Wedstrijdinformatie
De wedstrijd wordt aanstaande vrijdag 30 augustus om 20:00 uur afgetrapt in het Mandemakers Stadion in Waalwijk. 

Scheidsrechter Rob Dieperink zal de wedstrijd leiden, bijgestaan door assistent-scheidsrechters Murat Küçükerbir en Thomas Krijt aan de zijlijn. Wouter Wiersma vervult de rol van vierde official. Jannick van der Laan en Christian Dobre zijn aangesteld als videoscheidsrechters.

 

RKC Waalwijk - AZ is live te volgen via ESPN 2. Daarnaast is de wedstrijd te volgen via de sociale media-kanalen van AZ.