Terug naar overzicht

Feiten en cijfers: FC Groningen - AZ

AZ 1

22.08.2024

ALKMAAR - Na de eerste twee overwinningen van dit seizoen reist AZ komende zondag 25 augustus af naar het noorden van het land. De uitwedstrijd tegen FC Groningen wordt om 12:15 uur afgetrapt in de Euroborg.

AZ is dit eredivisieseizoen goed van start gegaan. De eerste twee wedstrijden zijn beide geëindigd met een overwinning voor de Alkmaarse ploeg. Een prestatie die FC Groningen ook wist neer te zetten, wat betekent dat het duel een affiche is tussen twee van de vier ploegen met een perfecte score in de Eredivisie tot dusver.

De start van het seizoen 2019-2020 verliep hetzelfde voor AZ. Ook toen wisten de Alkmaarders na de eerste twee wedstrijden tegen Fortuna Sittard en RKC Waalwijk zes punten te behalen. Dat niet alleen, ook toen was FC Groningen de derde tegenstander op het programma. AZ wist de ongeslagen status te behouden, maar kwam zelf niet tot scoren. De wedstrijd eindigde in 0-0.

Het thuisduel in 2010 eindigde eveneens in een gelijkspel. Desondanks werd het een memorabele dag in Alkmaar. De wedstrijd zou het startschot zijn van de samenwerking tussen AFAS Software en AZ, waarbij de wedstrijd tegen Groningen de eerste was waar de nieuwe shirtsponsor op het shirt prijkte. In het duel dat in 1-1 zou eindigen werd bovendien de enige goal namens AZ gescoord door huidig hoofdtrainer Maartens Martens.

Laatste vijf ontmoetingen
2022-2023 | AZ – FC Groningen 1 – 0 | Doelpunt: J. Karlsson
2022-2023 | FC Groningen – AZ 1 – 4 | Doelpunten: M. Kerkez, D. de Wit, J. Karlsson en M. Lahdo
2021-2022 | AZ – FC Groningen 1 – 0 | Doelpunt: J. Karlsson
2021-2022 | FC Groningen – AZ 2 – 0
2020-2021 | FC Groningen – AZ 0 – 0


Maarten Martens voor AZ. (Foto: Ed van de Pol)

Zo vader, zo zoon
Mexx Meerdink speelt momenteel voor de selectie van de Alkmaarse club. Dit heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader - Martijn - heeft ook voor AZ gespeeld.  In zijn eerste drie seizoenen bij AZ kwam Meerdink senior tot 69 duels en 16 doelpunten. Begin 2005 werd Meerdink voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands elftal. Na een lang herstel van een knieblessure keerde Meerdink eind 2005 terug bij de Alkmaarse club. Zijn goede spel leverde hem een contractverlenging op bij AZ, waar hij uiteindelijk vijf seizoenen doorbracht. De aanvaller verhuisde na zijn Alkmaarse avontuur naar Groningen. Daar speelde Meerdink van de winter van 2007 tot de zomer van 2009. Met De Trots van het Noorden wist Meerdink in zijn eerste seizoen met de club Europees voetbal te halen door de play-offs te winnen.

Trainer AZ gestart bij FC Groningen
Nadat AZ in 2009 kampioen werd onder leiding van Louis van Gaal, nam Ronald Koeman het van hem over. Met de nieuwe trainer aan het roer wist de Alkmaarse ploeg de Johan Cruijf Schaal te bemachtigen. De huidige bondscoach van het Nederlands Elftal is ook in Groningen een zeer bekend gezicht. Koeman begon zijn professionele carrière bij FC Groningen, waar hij op 17-jarige leeftijd en 183 dagen debuteerde in een 2-0 overwinning op N.E.C. in de Eredivisie. Daarmee was hij de op twee na jongste speler in de geschiedenis van de club. Later kwam Koeman uit voor Ajax, PSV, FC Barcelona en Feyenoord, en wist hij geschiedenis te schrijven voor Nederland door het EK te winnen in 1988.

Martijn Meerdink voor AZ in 2004.

De laatste topprestatie
Geen enkele speler dit eredivisieseizoen won meer duels dan AZ-aanwinst Seiya Maikuma. De Japanner won 23 van zijn 27 persoonlijke duels. Procentueel gezien is alleen Nick Viergever van FC Utrecht succesvoller in de persoonlijke duels dan de Japanse verdediger van AZ (van alle spelers met minstens tien duels). 

Wedstrijdinformatie
De wedstrijd wordt aanstaande zondag 25 augustus om 12:15 uur afgetrapt in het Euroborg stadion in Groningen.

Scheidsrechter Jeroen Manschot staat aan het roer van de wedstrijd. Langs de zijlijn wordt hij bijgestaan door Mario Diks en Frans Ozinga. Jannick van der Laan vervult de rol van vierde official, terwijl Martin Pérez en Peter Beijer optreden als videoscheidsrechters.

FC Groningen - AZ is live te volgen via ESPN. Daarnaast is de wedstrijd te volgen via de sociale media-kanalen van AZ.