Terug naar overzicht

Feiten en cijfers: AZ - N.E.C.

AZ 1

15.08.2024

ALKMAAR - Aanstaande zaterdag 17 augustus speelt AZ de eerste thuiswedstrijd van dit Eredivisieseizoen tegen N.E.C. Nijmegen. De wedstrijd wordt om 20:00 uur afgetrapt in het AFAS stadion. De Alkmaarders kunnen voor de vijfde keer in de laatste zeven seizoenen de Eredivisiejaargang openen met twee zeges.

AZ speelde in de historie 80 keer tegen de Nijmeegse club. Van deze wedstrijden werden er 72 in de Eredivisie gespeeld en acht in de Eerste Divisie. Van de laatste tien ontmoetingen tussen AZ en N.E.C. in Alkmaar verloor AZ vier keer. 

De grootste overwinning van AZ op N.E.C. was 8-1 in 1978. Het was een mistige avond in De Alkmaarderhout, maar zowel Jaan de Graaf als Kees Kist wisten een hattrick te maken, terwijl Kristen Nygaard en Loek Ursem de acht goals compleet maakten.

Bekerwedstrijden
Buiten de reguliere competitie stond de ontmoeting met N.E.C. ook nog vijf keer op het bekerprogramma. Drie keer in Alkmaar, een keer in Nijmegen én een keer op neutraal terrein in Utrecht. De wedstrijd op neutraal terrein was de halve finale in 1973. AZ-supporters konden de wedstrijd in Utrecht bezoeken dankzij gratis bussen die ter beschikking waren gesteld door de gebroeders Molenaar. Daar zagen zij uiteindelijk de Nijmeegse ploeg aan het langste eind trekken.

Zowel in het seizoen 1995-1996 als in het seizoen 1999-2000 moesten strafschoppen uiteindelijk bepalen welke club er doorging naar de volgende ronde. In 1995-1996 in Nijmegen was AZ de sterkste vanaf elf meter. Vier jaar later in Alkmaar waren de rollen omgedraaid en was het N.E.C. dat de penalty's beter benutte, waardoor AZ strandde in de halve finale.

Laatste vijf ontmoetingen
2023-2024 | N.E.C. - AZ 0-3 | Doelpunten: V. Pavlidis, D. de Wit en E. Poku
2023-2024 | AZ - N.E.C. 1-2 | Doelpunt: V. Pavlidis
2022-2023 | N.E.C. - AZ 0-3 | Doelpunten: J. Karlsson (2x) en J. Clasie
2022-2023 | AZ - N.E.C. 1-1 | Doelpunt: J. Odgaard
2021-2022 | N.E.C. - AZ 1-3 | Doelpunten: J. Karlsson (2x) en H. Evjen 


Alireza Jahanbakhsh scoort namens AZ tegen N.E.C. in februari 2016. (Foto: Ed van de Pol)

Bekend in beide kampen
Voor AZ zit er aanstaande zaterdag een bekend gezicht bij de Nijmeegse ploeg. Mees Hoedemakers debuteerde vanuit de Alkmaarse jeugd in het betaald voetbal bij Jong AZ in augustus 2017 en maakte in mei 2018 zijn debuut in het eerste elftal van AZ. Na twee seizoenen gespeeld te hebben voor SC Cambuur, maakte Hoedemakers de overstap naar N.E.C. Bij de Nijmeegse ploeg maakte hij zijn debuut in augustus 2023 in een wedstrijd tegen SBV Excelsior. Sinds het debuut van Hoedemakers bij N.E.C. heeft hij 37 wedstrijden gespeeld, daarin was hij goed voor twee doelpunten en zeven assists. 

Ook heeft N.E.C. vanaf deze zomer de verdediger Thomas Ouwejan toegevoegd aan de ploeg. De back begon zijn carrière bij AZ. Zo werd Ouwejan in 2007 onderdeel van de Alkmaarse jeugdopleiding en maakte in december 2015 zijn debuut in het eerste elftal. In de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019 speelde Ouwejan vrijwel alle wedstrijden als linksback voor de hoofdmacht in de Eredivisie. Hij speelde in totaal 110 duels voor AZ. De in Alkmaar geboren verdediger speelde later voor het Italiaanse Udinese en het Duitse Schalke 04, alvorens deze zomer in Nijmegen neer te strijken.


Thomas Ouwejan scoort voor AZ in het Europa League-duel tegen FK Mariupol in augustus 2019. (Foto: Ed van de Pol)

Door de jaren heen zijn er verscheidene andere spelers geweest die voor beide clubs zijn uitgekomen. De Australische middenvelder Brett Holman maakte vanaf 2006 onderdeel uit van de Nijmeegse club. In de transferzomer van 2008 werd Holman toegevoegd aan de selectie van AZ. De Australiër groeide uit tot sterkhouder in de selectie van de Alkmaarders en maakte onderdeel uit van het team dat in 2009 beslag wist te leggen op het landskampioenschap.

Ook Nick van der Velden en Alireza Jahanbakhsh zijn voor beide ploegen uitgekomen. Van der Velden speelde van 2008 tot en met 2011 voor AZ en werd met de Alkmaarders - net als Holman - in 2009 landskampioen. In 2011 verhuisde de aanvaller naar Nijmegen. Voor N.E.C. heeft Van der Velden 54 wedstrijden gespeeld en zeven keer gescoord. Jahanbakhsh trok in 2013 naar Gelderland en was in zijn eerste seizoen gelijk trefzeker tegen AZ. Na twee jaar maakte hij de overstap naar de Alkmaarse club, waarvoor hij debuteerde in september 2015. In zijn derde seizoen bij AZ werd Jahanbakhsh met 21 goals topscorer van de Eredivisie.

Brett Holman in actie voor AZ.

Wedstrijdinformatie
De wedstrijd wordt aanstaande zaterdag 17 augustus om 20:00 uur afgetrapt in het AFAS stadion. Wil jij erbij zijn? Er zijn nog tickets verkrijgbaar. Koop nu hier je tickets!

Scheidsrechter Edwin van de Graaf zal de leiding hebben over de wedstrijd. Aan de zijlijn krijgt hij ondersteuning van Erwin Zeinstra en Marco Ribbink. Stan Teuben is benoemd als vierde official en  Alex Bos zal samen met Franca Overtoom optreden als videoscheidsrechters.

AZ - N.E.C. is live te volgen via ESPN. Daarnaast is de wedstrijd te volgen via de sociale media-kanalen van AZ en via AZ-Radio.