Terug naar overzicht

Eerste competitiezege voor AZ Onder 19

Jeugdopleiding

02.09.2024

ZAANSTAD - AZ Onder 19 won zaterdag zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Op het AFAS Trainingscomplex werd Vitesse op overtuigende wijze met 4-1 verslagen. Wassim Bouziane, Deacon van de Klaauw, Tómas Johannessen en Kiani Inge waren trefzeker namens de Alkmaarders.

De wedstrijd kende een goed begin voor de Alkmaarse ploeg, die direct meerdere malen te vinden was voor het doel van de bezoekers. Na tien minuten spelen wist Julian Oerip over de rechterflank langs de verdediging uit Arnhem te komen en legde hij de bal voor op Bouziane. De buitenspeler schoot de bal vervolgens over Vitesse-keeper Martin Transkov heen en zette AZ hiermee al vroeg op voorsprong.

Vitesse probeert terug te komen
Na de openingstreffer probeerde Vitesse de wedstrijd om te draaien door druk te zetten, en er werd voornamelijk op de Alkmaarse helft van het veld gespeeld. Dit leidde tot een gevaarlijke kans voor de Arnhemmers. Spits Raf Braitman creëerde ruimte en haalde uit, maar de bal ging rakelings over het doel van AZ-doelman Kiyani Zeggen heen.

Kansen voor de thuisploeg
Na de kans van de bezoekers kreeg de Alkmaarse ploeg opnieuw grip op de wedstrijd. Kasper Boogaard haalde hard uit door het midden, maar goalie Transkov bracht redding. In de fase daarna creëerde AZ nog meer kansen, maar ook toen lag Transkov in de weg.

AZ breidt de voorsprong uit
In de tweede helft wist Tómas Johannessen na iets meer dan een uur spelen de verdediging van Vitesse te omzeilen en schoot meteen op doel. De inzet stuitte op de Arnhemse goalie, maar Deacon van der Klaauw reageerde alert en schoot de 2-0 tegen de touwen. Niet veel later volgde een corner voor de Alkmaarse ploeg, waarbij de bal voor de voeten van Jeen Haanstra kwam. De verdediger rondde vervolgens goed af door de bal met een stuit over Transkov heen te schieten: 3-0.

Trefzeker in de slotfase
Aan de andere kant van het veld deden de Arnhemmers iets terug. Benjamin Parlov werd aangespeeld voor de verdediging van AZ en schoot raak: 3-1. Het antwoord van AZ volgde direct met een grote kans voor Van der Klaauw, maar zijn poging eindigde in het zijnet. Vlak voor het einde van het duel viel nog een vierde Alkmaarse treffer. Yoël van den Ban bereikte Kiani Inge, waarna de vleugelverdediger de bal strak in de rechterhoek schoot. Hiermee werd de eindstand bepaald op 4-1.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 19 – Vitesse Onder 19 4-1 (1-0)
Landelijke competitie Divisie 1

Opstelling AZ: Kiyani Zeggen; Jesper Zwart, Jahlil Lioe-Anjie, Jeen Haanstra, Saviola Saffoe (46. Inge Kiani); Kasper Boogaard (46. Hessel de Wit), Tómas Johannessen (85. Dean IJssel de Schepper), Julian Oerip (75. Melle Roede); Deacon van der Klaauw, Yoël van den Ban, Wassim Bouziane (85. Gabriel Jongens).

Scoreverloop: 10. Bouziane (1-0), 57. Klaauw (2-0), 61. Johannessen (3-0), 69. Parlov (3-1), 86. Inge (4-1).

Foto's: Renate Plat