Dominant AZ met ruime cijfers langs RKC Waalwijk

AZ 1

30.08.2024

WAALWIJK- AZ boekte vrijdagavond een overtuigende overwinning op RKC Waalwijk. In Noord-Brabant waren de Alkmaarders met 0-3 te sterk voor de ploeg uit Waalwijk. Nog voor rust was Ruben van Bommel tweemaal trefzeker, waarna invaller Mexx Meerdink in de slotfase van het duel de 0-3 inkopte. Met deze overwinning komt AZ op tien punten uit vier wedstrijden in de Eredivisie.

Voorafgaand aan de confrontatie stonden de Alkmaarders met zeven punten uit drie wedstrijden op een gedeelde tweede plek in de Eredivisie. Voor het duel met RKC Waalwijk koos AZ-trainer Maarten Martens voor hetzelfde basiselftal als in de vorige wedstrijd tegen FC Groningen. Een opvallende afwezige in de selectie van AZ was Myron van Brederode. De buitenspeler is namelijk verhuurd aan het Duitse Fortuna Düsseldorf.

Op de paal
Het duel in het Mandemakers Stadion kende een aftastende openingsfase, waarin AZ dreigend was met voorzetten vanaf de zijkanten. Na een kwartier spelen was de eerste echte kans direct een hele grote. Ibrahim Sadiq bereikte Ruben van Bommel met een strakke voorzet, waarna de Limburger in Alkmaarse dienst van dichtbij tegen de paal schoot.

Kansen via Parrott
De bezoekers bleven nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt met kansen via Troy Parrott. De Ier kopte een voorzet van Sven Mijnans over het doel van RKC-doelman Jeroen Houwen en leek later voor de openingstreffer te zorgen, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. Kort daarna kwam de spits opnieuw in scoringspositie. Zijn inzet van buiten het zestienmetergebied ging echter rakelings voorlangs.

Hoofdrol voor Van Bommel
Na een halfuur spelen kwam AZ alsnog op voorsprong. Net als eerder in de wedstrijd was het een harde lage voorzet van Sadiq op Van Bommel. De twintigjarige aanvaller wist ditmaal wel het net te vinden en maakte hiermee zijn eerste doelpunt van het seizoen: 0-1. Vijf minuten later was Van Bommel ook verantwoordelijk voor de 0-2. Een fantastische lange bal van Jordy Clasie bereikte Van Bommel achter de Waalwijkse defensie, waarna de buitenspeler de bal controleerde en koel afrondde.

AZ blijft creëren
De tweede helft begon meteen met een goede kans voor David Møller Wolfe. De back stoomde op over de flank, zag ruimte in de rechter onderhoek en haalde uit. Doelman Houwen was verslagen, maar een sliding van verdediger Van den Buijs wist een goal te voorkomen. In de fase erna was het wederom eenrichtingsverkeer en was ook Mijnans dichtbij een treffer. Sadiq haalde de achterlijn en legde de bal terug op de middenvelder, maar Mijnans schoot over. Even later kreeg de Alkmaarse nummer tien opnieuw een kans op identieke wijze, ditmaal ging zijn schot rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Rood voor Kramer
Met nog dertig minuten te spelen moesten de Waalwijkers verder met tien man. De ingevallen Michiel Kramer, die eerder al bestraft was met een gele kaart, kreeg namelijk een directe rode kaart na een elleboogstoot in het gezicht van Peer Koopmeiners.

Eerste Eredivisie-goal Meerdink
In de slotfase van het duel werd het ook 0-3 voor AZ. Mexx Meerdink maakte zijn eerste Eredivisie-doelpunt ooit, nadat de aanvaller een prachtige voorzet van Denso Kasius tegendraads inkopte en de Waalwijkse sluitpost kansloos liet. Diep in de blessuretijd was Seiya Maikuma dichtbij een vierde Alkmaarse goal. De Japanner bracht zichzelf in een kansrijke positie na een fraaie actie en schoot hard in het zijnet. Kort daarna klonk het fluitsignaal en daarmee eindigde het duel in een 0-3 overwinning.

Foto's: Ed van de Pol

RKC Waalwijk - AZ | 0-3 (0-2)
Eredivisie

Opstelling RKC Waalwijk: Jeroen Houwen; Julian Lelieveld (46. Liam van Gelderen), Roshon van Eijma, Dario van den Buijs, Aaron Meijers; Godfried Roemeratoe, Daouda Weidmann (74. Alexander Jakobsen); Denilho Cleonise (46. Michiel Kramer), Reuven Niemeijer (74. Tim van de Loo), Chris Lokesa; Richonell Margaret.