Doelpuntloos gelijkspel in Groningen

AZ 1

25.08.2024

GRONINGEN- AZ heeft een punt overgehouden aan het uitduel met FC Groningen. In een weinig kansrijk duel kwam geen van beide ploegen tot scoren: 0-0.

Na een jaar afwezigheid in de Eredivisie, is FC Groningen dit seizoen weer teruggekeerd op het hoogste niveau. Dat betekent voor AZ het eerste bezoek aan de Euroborg sinds oktober 2022, toen het met een 4-1 overwinning huiswaarts keerde. AZ trad aan met één wijziging in vergelijking met de opstelling tegen N.E.C. vorig weekend. Ruben van Bommel keerde terug in de basis, ten koste van Myron van Brederode.

Op zoek naar kansen
Beide ploegen kwamen in de beginfase van de wedstrijd tot weinig dreigende momenten. Zowel AZ als FC Groningen probeerde de verdediging van de tegenstander te doorbreken, maar tot gevaarlijke kansen leidde dat niet. De Alkmaarders wisten na ongeveer twintig minuten spelen de eerste dreiging voor het doel van FC Groningen-keeper Etienne Vaessen te creëren. AZ-rechtsback Seiya Maikuma sneedt zijn lage voorzet vanaf rechts scherp aan, maar Troy Parrott kwam net te kort om de bal binnen te werken.

Mijnans dichtbij
Tien minuten later volgde de ogenschijnlijk grootste kans van AZ. Parrott fungeerde ditmaal als aangever, en wist met een knappe voorzet vanaf links Sven Mijnans voor het doel te zetten. Zijn teamgenoot op het middenveld kreeg zijn voet echter niet achter de bal, waardoor de bal in de handen van Vaessen belandde.

Keepers aan het werk
Na de pauze begon AZ meteen dreigend. De bal rolde nog geen vijf minuten of Vaessen werd getest door Ruben van Bommel. De AZ-aanvaller ontving de bal op de rand van het strafschopgebied en vuurde op goal, maar de Groningse sluitpost stond wederom paraat en keerde de inzet uit de hoek. Niet veel later moest ook Rome-Jayden Owusu-Oduro aan de bak. FC Groningen-spits Romano Postema stond in uitgelezen positie om af te werken, maar de AZ-keeper reageerde zeer alert en maakte zijn doel klein waarmee een openingstreffer van de thuisploeg voorkomen werd.

Geen doorbraak
Het voorteken van een kansrijk tweede bedrijf bleek het echter niet te zijn. Er volgde een fase waarin beide ploegen moeite hadden om tot uitgespeelde kansen te komen. Pas in de slotfase wist AZ - met verse krachten voorin - weer wat meer dreiging te creëren voor het Groningse doel. Aanvoerder Clasie zag zijn afstandsschot over het doel gaan, terwijl invaller Mexx Meerdink zijn kopbal niet genoeg kracht kon meegeven om gevaarlijk te worden. Zo eindigde de wedstrijd zoals hij begon: 0-0.

Foto's: Ed van de Pol

FC Groningen - AZ | 0-0
Eredivisie

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Seiya Maikuma, Wouter Goes, Alexandre Penetra, David Møller Wolfe; Jordy Clasie, Sven Mijnans (90+2. Zico Buurmeester), Peer Koopmeiners; Ibrahim Sadiq (66. Jayden Addai), Troy Parrott (84. Mexx Meerdink), Ruben van Bommel (66. Myron van Brederode).