Terug naar overzicht

Dit moet je weten over de vernieuwde UEFA Europa League

AZ 1

28.08.2024

ALKMAAR- Het eredivisieseizoen is inmiddels weer begonnen en ook de UEFA Europa League staat alweer voor de deur. AZ wist zich vorig seizoen met 65 punten en een vierde plaats op de ranglijst van de Eredivisie direct te kwalificeren voor de hoofdfase van dit Europese toernooi.

Voorgaande jaren 
AZ is ondertussen niet meer weg te denken uit Europa. De ploeg uit Alkmaar heeft zich nu voor de zesde keer op rij geplaatst voor de groepsfase van een Europees toernooi. De laatste drie campagnes werden gespeeld in de UEFA Europa Conference League. Dit seizoen komt AZ voor het eerst sinds 2020-2021 weer uit in de groepsfase van de Europa League.

Nieuw jasje 
Vanaf dit seizoen kent de opzet van de Europa League een aantal wijzigingen. De grootste aanpassing is dat de welbekende poulefase wordt vervangen door een competitiefase met één ranglijst. Voorheen mochten 32 clubs deelnemen aan de groepsfase, zij werden verdeeld over acht groepen van vier teams. Vanaf nu mogen er 36 clubs meedoen aan de hoofdfase. 

Door de uitbreiding van het deelnemersveld speelt iedere club nu acht wedstrijden in plaats van zes wedstrijden. Daarnaast vinden er geen dubbele confrontaties meer plaats, wat betekent dat AZ het opneemt tegen acht verschillende tegenstanders. Iedere club speelt wel vier keer uit en vier keer thuis. De acht tegenstanders worden bepaald door middel van een loting. 

Knock-outfase 
Om een plekje in de knock-outs te bemachtigen, is het zaak om als club bij de bovenste acht van de ranglijst te eindigen. Lukt dat? Dan ben je direct gekwalificeerd voor de achtste finales. De nummers negen tot en met 24 strijden in een extra tussenronde om de resterende tickets. De verliezers van dit tweeluik zijn, net als de onderste twaalf teams op de ranglijst, direct uitgeschakeld in Europa. Zij kunnen, in tegenstelling tot voorgaande jaren, niet terugvallen op de Conference League.

Loting 
De loting vindt plaats op vrijdag 30 augustus om 13:00 uur. Hieruit zal duidelijk worden tegen welke tegenstander AZ de bal mag laten rollen op de Europese velden. De eerste wedstrijd wordt afgewerkt op 25 of 26 september. De loting is live te volgen via de site van UEFA, ESPN en Ziggo Sport. AZ zal bij de loting uitkomen in pot 2. De Europa League-clubs zijn als volgt verdeeld over de potten:

Pot 1: AS Roma (ITA), Manchester United (ENG), FC Porto (POR), AFC Ajax (NED), Rangers FC (SCO), Eintracht Frankfurt (GER), S.S. Lazio (ITA), Tottenham Hotspur (ENG) en SK Slavia Praag (CZE).  

Pot 2: Real Sociedad (ESP), AZ Alkmaar (NED), SC Braga (POR), Olympiakos (GRE), Olympique Lyonnais (FRA), PAOK FC (GRE), Fenerbahçe (TUR), Maccabi Tel-Aviv (ISR) en Ferencváros (HUN). 

Pot 3: Qarabag FK (AZE), Galatasaray A.S. (TUR), FC Viktoria Plzen (CZE), FK Bodø/Glimt (NOR), Union Saint-Gilloise (BEL), FC Dynamo Kyiv (UKR), PFC Ludogorets 1945 (BUL), FC Midtjylland (DEN) en Malmö FF (SWE).  

Pot 4: Athetic Club (ESP), TSG 1899 Hoffenheim (GER), OGC Nice (FRA), RSC Anderlecht (BEL), FC Twente (NED), Besiktas JK (TUR), Fotbal Club FCSB (ROU), FC RFS (LVA) en IF Elsborg (SWE). 


Fredrik Midtsjø voor AZ in 2020 tijdens de Europa League. (Foto: Ed van de Pol)

Ziggo Sport 
Vanaf het nieuwe seizoen is het Europese voetbal voor iedereen alleen te zien bij Ziggo Sport. Zit je al bij Ziggo? Dan kijk je Europees voetbal op kanaal 14, waar alle wedstrijden van Nederlandse clubs worden uitgezonden. Wil je alle Europese wedstrijden kunnen zien? Kies dan voor het extra zenderpakket Ziggo Sport Totaal. 

Heb je geen Ziggo en geen Ziggo Sport Totaal? Volg dan de wedstrijden van Nederlandse clubs én de finales gratis met Ziggo Sport Free via de Ziggo GO app. Ga voor meer info naar www.ziggo.nl/uefa.