ALKMAAR- Een mooie dag voor Elijah Dijkstra. De verdediger tekende maandagmiddag op zijn achttiende verjaardag een nieuw contract bij AZ, dat hem aan de club bindt tot medio 2029.

Dijkstra maakte in 2019 op twaalfjarige leeftijd de overstap vanaf Fortuna Wormerveer naar de AZ Jeugdopleiding. De verdediger doorliep sindsdien alle vertegenwoordigende jeugdteams en maakte in de voorbereiding op het nieuwe seizoen onderdeel uit van de selectie van Jong AZ.

Debuut
De in Amsterdam geboren verdediger wist overigens in april 2023 al zijn profdebuut te maken voor de Alkmaarse beloftenploeg. Destijds werd hij door toenmalig Jong AZ-trainer Maarten Martens binnen de lijnen gebracht in een uitduel met FC Dordrecht. En ook in Zeist zijn de prestaties van Dijkstra positief opgevallen. De verdediger is namelijk huidig international van Oranje Onder 18, waarvoor hij in oktober 2023 zijn debuut maakte tegen Denemarken.

Dijkstra: 'Droom die uitkomt'
Voor de jonge verdediger is het dus een dubbel speciale dag. Hij stond dan ook meer dan trots AZ Media te woord: "Het is heel bijzonder. Een mooie dag. Ik ben achttien geworden en ik heb een nieuw contract ondertekend. Het maakt me heel blij dat de club zoveel vertrouwen in mij heeft en dat ik zo'n dag met mijn familie en vrienden kan vieren. Het is een droom die uitkomt. Ik kon me niks beters wensen, en als ik zie hoe gelukkig en trots mijn familie en vrienden zijn, dat maakt me echt superblij."

'Nog meer dromen en doelen bereiken'
"Ik zie het komende seizoen weer als een kans om me te laten zien. Ik hoop dat ik me in de Keuken Kampioen Divisie verder kan ontwikkelen. Hopelijk kan ik m'n kansen pakken als ik die krijg, zodat ik nog meer dromen en doelen kan bereiken." Wat die doelen precies zijn, bestaat voor Dijkstra geen twijfel over: "Ik stond hier net op het veld met mijn vader, dus ik zei: "Op een dag zal ik hier ook gaan spelen."

Brandenburg: 'Kwaliteiten die gevraagd worden'
Het tekenen van een vijfjarig contract spreekt vertrouwen uit en Paul Brandenburg, Hoofd Jeugdopleiding van AZ, is dan ook verheugd met de verbintenis: "Elijah maakt nu zijn eerste stappen in het profvoetbal. Naast het feit dat zijn manier van spelen uniek is, heeft Elijah ook de kwaliteiten die in het hedendaagse voetbal gevraagd worden. Hij kan power vooruit geven, ruimtes aanvallen op het moment dat we de bal hebben, en daarnaast ook gewoon sterk verdedigen. Met zijn kwaliteiten en persoonlijkheid hopen we hem snel klaar te kunnen stomen voor AZ 1."