Terug naar overzicht

Feiten en Cijfers | Heracles - AZ

Laatste Nieuws

03.04.2024

ALKMAAR- AZ staat woensdagavond voor de tweede keer van het seizoen tegenover Heracles. In Almelo wordt de wedstrijd om 18:45 uur afgetrapt. Alles over dit duel lees je in Feiten & Cijfers.

De wedstrijd is de zestigste ontmoeting tussen de twee clubs. 

Heracles bezet momenteel de viertiende plek met 26 punten. AZ is na de overwinning op Vitesse drie punten rijker en staat momenteel op de vierde plek. 

De Almeloërs wonnen slechts vijf van de 36 Eredivisie-duels met AZ. Deze overwinningen vonden allen plaats in het Erve Asito.

De ploeg van Maarten Martens is al zeven duels op rij ongeslagen.

AZ speelt woensdagvond een midweekse wedstrijd tegen Heracles. De laatste keer dat Heracles dinsdag, woensdag of donderdag won was in januari 2021.

Laatste vijf ontmoetingen:
2022-2023   | AZ - Heracles 1-1 (Doelpunten: Pavlidis)
2021-2022  | AZ - Heracles 2-1 (Doelpunten: Reijnders, Pavlidis)
2021-2022 | AZ - Heracles 4-1* (Doelpunten: Pavlidis, Karlsson 2x, Barasi)
2021-2022 | Heracles - AZ 3-2 (Doelpunten: Gudmundsson, Reijnders)
2020-2021 | AZ - Heracles 5-0 (Doelpunten: Wijndal, Boadu 2x, Karlsson 2x)
*Bekerwedstrijd

 

In de laatste zeven uitduels kwam AZ gemiddeld twee keer tot scoren. 

Pavlidis kwam dit seizoen 24 keer tot scoren, waarvan er maar één uit een strafschop kwam. De enige spits die de afgelopen tien seizoenen zonder strafschoppen meer goals wist te maken is Luuk de Jong. Hij deed dat in 2018-2019 en scoorde 28 keer. 

Wouter Goes is een belangrijke schakel voor AZ. Met de verdediger in het veld kreeg AZ gemiddeld slechts 0,5 doelpunten tegen. Zonder hem is dit 1,0 doelpunten per negentig minuten.

AZ boekte zijn grootste overwinning in competitieverband tegen SC Heracles ’74. In de Eerste Divisie-wedstrijd in 1997 werd het 8-0 voor de Alkmaarders. Huidig Directeur Voetbalzaken Max Huiberts maakte daarbij de tussentijdse 5-0. Het is de op drie na hoogste overwinning uit AZ's clubgeschiedenis. 

Bij Heracles staat met Marko Vejinović een speler met een AZ-verleden onder contract. De middenvelder doorliep de AZ Jeugdopleiding en debuteerde in de hoofdmacht in het kampioensseizoen 2008-2009. Vervolgens ging hij naar Heracles, Vitesse en Feyenoord. Later keerde hij terug bij AZ. Over twee periodes speelde hij zeventien wedstrijden voor die club.

Vejinović had bij de promotie van de Almeloërs een belangrijke rol, met 31 gespeelde wedstrijden, waarin hij drie keer scoorde en zeven assists gaf. 

Een andere speler met een AZ-verleden is Jizz Hornkamp. De spits speelde in de AZ Jeugdopleiding, maar debuteerde nooit in de hoofdmacht. 

Andere spelers die voor beide clubs speelden zijn onder anderen Rini Coolen, Kenan Durmusoglu, Frank van de Geest, Marco Holster, Ragnar Klavan, Dick Kooyman, Henri Krüzen, Roy van der Mije, Ben Rienstra, Daan Rienstra, Milano Koenders, Willy Overtoom, Simon Cziommer, Mikhail Rosheuvel, Jan Wuytens, Ilias Bel Hassani, Dabney dos Santos, Teun Bijleveld, Koen Bucker, Brandley Kuwas en Wout Weghorst.

Ook meerdere trainers kwamen voor beide clubs uit. Zo kennen Joop Brand, Theo Vonk en Gert-Jan Verbeek allemaal een verleden bij zowel AZ als Heracles.

Zeefuik heeft tijdens de training voor de wedstrijd AZ - Vitesse een enkelblessure opgelopen. Hij moet vanaf de zijlijn meekijken tijdens Heracles - AZ.

Thomas Bruns van Heracles ontving zijn tiende gele kaart, waardoor hij woensdagavond de wedstrijd mist. 

De wedstrijd in het Erve Asito staat onder leiding van Allard Lindhout. Hij wordt langs de lijn geassisteerd door Dyon Fikkert. Robin Hensgens vervult de taak als vierde official. Sander van Eijk zit achter het scherm en Kevin Bodde assisteert hem hierbij. 

Live
Heracles - AZ wordt woensdagavond om 18:45 uur afgetrapt in het Erve Asito. Het duel is live te volgen via ESPN. De wedstrijd is tevens ook te volgen via AZ Radio en de mediakanalen van AZ: InstagramX (het voormalige Twitter) en Facebook