Onder 18-kraker AZ - Ajax onbeslist

30.09.2023

ZAANSTAD- Het was zaterdag nog lang napraten over de Onder 18-kraker tussen koploper AZ en runner-up Ajax. Na een spannende negentig minuten werden de punten verdeeld en eindigde de wedstrijd in 1-1.

Het eerste kwartier was het vooral aftasten. De elf van AZ hadden de overhand en kwamen tot twee goede kansen via buitenspelers Jasper Hartog en Wassim Bouziane. De goals bleven echter uit. Even later was het Ajax dat de druk opvoerde. Doelman Tristan Kuijsten verrichte een goede redding op een kopbal van Ajax spits Don-Angelo Konado.

Meerdere schijven
Halverwege de eerste helft belandde een voorzet van Damian van der Vaart op de lat. Met name de laatste tien minuten voor rust waren daarna voor AZ. Na een mooi opgezette aanval over meerdere schijven raakte Hartog de paal. Zo bleef het eerste doelpunt uit en gingen beide ploegen met 0-0 de rust in.

De openingstreffer
De Amsterdammers begonnen goed aan de tweede helft. Met een aanval over de rechterflank schoot Van der Vaart diagonaal raak op aangeven van Rico Speksnijder: 0-1. Met deze stand zou Ajax de koppositie overnemen van AZ.

Spectaculaire lob
AZ zocht hierna direct de aanval. Via Hartog kregen ze een grote kans op de gelijkmaker, maar de buitenspeler zag zijn schot aan de verkeerde kant van het net belanden. Vijf minuten later was Hartog opnieuw dichtbij een treffer. Op volle snelheid had hij een fraaie lob in huis. De bal ging hoog over Ajax-doelman Tommy Setford heen en leek in de goal te vallen, maar aanvoerder Nick Verschuren kon op de lijn nog net redding brengen.

De gelijkmaker
AZ bleef collectief vechten voor de gelijkmaker. Een half uur voor tijd was het zover. Op aangeven van Hartog dribbelde spits Yoël van den Ban het strafschopgebied in en schoot de bal zonder aarzeling in de linker benedenhoek.

Spannend slot
Met een gelijke stand op het scorebord gingen beide teams nadrukkelijk opzoek naar de overwinning. AZ koos ervoor om een corner kort te nemen en Julian Oerip kwam tot een schotkans, maar stuitte op keeper Setford. In de Amsterdamse tegenaanval maakte Jesper Zwart een overtreding wat leidde tot een rode kaart. Zo werd de wedstrijd uitgespeeld met tien tegen elf. Dit had echter geen invloed op de eindstand: 1-1.

UEFA Youth League
Een deel van AZ Onder 18 wacht dinsdag alweer de volgende cruciale wedstrijd. Dan speelt het in de eerste ronde van de UEFA Youth League tegen Klaipeda FM. Het duel met de Litouwers begint om 17:00 uur. De toegang tot het AFAS Trainingscomplex is gratis!

AZ Onder 18 - Ajax 1-1 (0-0)

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Elijah Dijkstra, Rayan Atikallah, Joeri Oud, Jeremiah Esajas (68. Jesper Zwart); Enoch Mastoras, Julian Oerip, Lev Lenssen; Jasper Hartog (79. Anthony Smits), Yoël van den Ban (88. Wilmer Olofsson), Wassim Bouziane.

Scoreverloop: 48. Van der Vaart 0-1, 62. Van den Ban 1-1.
Rode kaart: 85. Zwart (AZ).