ZAANSTAD- Jong AZ heeft vrijdagavond een nederlaag geleden tegen Willem II. Op het eigen AFAS Trainingscomplex kwamen de opponenten uit Tilburg op een vroege voorsprong. In de tweede helft verdubbelden zij de score.

Bij Jong AZ keerde Mexx Meerdink terug in de opstelling nadat een blessure hem aan de zijlijn had gehouden.

Vroege goal
De eerste kans van de wedstrijd was meteen raak. Na vijf minuten spelen kwamen de bezoekers op voorsprong door een goal van Max Svensson. De spits profiteerde van balverlies van Jong AZ en schoot de bal onhoudbaar binnen. Kort daarop probeerde Matthias Verreth met een afstandsschot de score direct uit te breiden, maar Rome-Jayden Owusu-Oduro tikte zijn inzet naast.

Controle
Daarop nam de ploeg van Jan Sierksma de controle over de wedstrijd over. Na een halfuur spelen gaf Lewis Schouten een goede pass op Meerdink en de spits had een goede actie in huis, maar stuitte op Joshua Smits. Ook twee minuten later kwam de doelman als winnaar uit de strijd nadat Meerdink een vrije trap direct op doel schoot. Met een achterstand ging Jong AZ aan de thee.

Balbezit
Nadat Owusu-Oduro aan het begin van de tweede helft een fraaie redding in huis had op een schot van Verreth, was het daarna AZ dat het balbezit volledig overnam. Veel kansen leverde dat echter niet op. Kees Smit had nog wel een poging van afstand in huis, maar deze vloog over. Na 67 minuten spelen kwam Willem II er op de counter uit en was het direct weer raak. Jesse Bosch schoot van afstand fraai binnen om de Tilburgers op 0-2 te zetten.

Slotfase
Ook in de slotfase had Jong AZ veelvuldig de bal. Schotjes van Smits, Ro-Zangelo Daal en Jurre van Aken werden echter onschadelijk gemaakt door de Willem II-verdediging. Een voorzet van Van Aken kon niet binnengekopt worden door Damienus Reverson en daarmee was het ook afgelopen in Wijdewormer. Het eindigde in 0-2.

Sierksma: 'Te voorspelbaar'
"Ik vind dat we de tweede helft te voorspelbaar waren", vertelt Sierksma. "Daardoor kwamen we niet tot de mogelijkheden die we willen creëren. Met deze spelersgroep moeten we in staat zijn dat beter doen."