Terug naar overzicht

Feiten en Cijfers AZ - Sparta Rotterdam

Laatste Nieuws

15.09.2023

ALKMAAR- AZ speelt zondag zijn tweede thuiswedstrijd van het seizoen. Na Go Ahead Eagles komt nu Sparta Rotterdam op bezoek. Het startsignaal luidt om 16:45 in het AFAS Stadion. Mochten de Alkmaarders winnen behouden ze de koppositie in de Eredivisie. Alles over dit duel lees je in Feiten en Cijfers.

De ploeg van Pascal Jansen is na drie competitiewedstrijden nog altijd ongeslagen in het nieuwe seizoen. Van Go Ahead Eagles werd er met 5-1 gewonnen, van RKC Waalwijk met 1-3 en van Vitesse met 0-2.

De Alkmaarders nemen het op tegen de nummer vijf in de competitie. Met vier gespeelde wedstrijden heeft de ploeg van Jeroen Rijsdijk acht punten behaald. Door twee gewonnen en twee gelijke wedstrijden is Sparta net als AZ ongeslagen in de Eredivisie.

Voorafgaand aan het duel met Sparta wordt Dani de Wit gehuldigd. De middenvelder speelde tegen Vitesse zijn 150e officiële wedstrijd voor de Alkmaarders.

In de rust van de wedstrijd tegen de Rotterdammers wordt Hugo Vliese in het zonnetje gezet. De freestylevoetballer van AZ heeft dit jaar op het EK en WK drie titels gepakt.

Sparta is opgericht in 1888. Daarmee is het de oudste voetbalclub in het Nederlands betaald voetbal. Slechts elf amateurclubs bestaan langer dan Sparta. 

De wedstrijd tegen Sparta wordt de 80e editie. Zeventig wedstrijden hebben in de competitieprogramma gestaan van de Eredivisie. Daarnaast stonden de ploegen acht keer tegenover elkaar in strijd om de KNVB Beker. Dit pakte vijf keer uit in een overwinning voor AZ. 

Laatste 5 ontmoetingen:
2022-2023: AZ - Sparta 0-1 
2022-2023: Sparta - AZ 2-3 (Doelpunten: Pavlidis, D. de Wit, Kerkez)
2021-2022: Sparta - AZ 1-1 (Doelpunt: Pavlidis)
2021-2022: AZ - Sparta 3-1 (Doelpunten: Karlsson 2x, Pavlidis)
2020-2021: AZ - Sparta 2-0 (Doelpunten: D. de Wit, Clasie)

De vaakst voorkomende uitslag tussen AZ en Sparta is 2-0. Zes wedstrijden zijn met dit resultaat geëindigd. 

Sinds 1998 verloor AZ slechts één keer in eigen huis van de Rotterdammers.

Ibrahim Sadiq heeft zijn werkvergunning binnen en is daarmee speelgerechtigd en klaar om zijn officiële debuut te maken voor AZ. In het oefenduel met Go Ahead Eagels maakte hij al zijn officieuze debuut, waarbij hij direct trefzeker was.

Sparta-doelman Nick Olij is een oude bekende van AZ. De doelman doorliep een groot gedeelte van de AZ Jeugdopleiding. In de Alkmaarse hoofdmacht kwam de doelman tot één duel. Op 14 december 2016 maakte hij zijn debuut in de bekerwedstrijd tegen ASWH.

Sven Mijnans is sinds een half jaar actief bij AZ en speelde daarvoor bij Sparta. Mocht de middenvelder dit weekend spelen dan wordt het zijn 30e wedstrijd in AZ-shirt. 

Mijnans in duel met Tijjani Reijnders 

Vangelis Pavlidis won de prijs voor Speler van de Maand augustus in de Eredivisie. Daarnaast maakte hij in de eerste drie wedstrijden van de Eredivisie vijf treffers. Mocht de aanvaller scoren in het duel met Sparta dan wordt hij de eerste AZ speler die in elk van zijn eerste vier wedstrijden van een Eredivisie jaargang scoort, sinds Graziano Pellè in 2010/2011 (4). 

Geen speler gaf meer assists dan Ernest Poku dit Eredivisie-seizoen. In drie gespeelde wedstrijden was hij goed voor drie assists. 

Yukinari Sugawara heeft dit seizoen negen passes gegeven waar een scoringskans uit kwam. Hiermee staat hij in dat lijstje op plek vier van de Eredivisie.

Myron van Brederode heeft een passnauwkeurigheid van 100%. In de wedstrijd tegen Vitesse heeft hij twintig passes gegeven. Ook was hij belangrijk met een assist op Pavlidis.

Mees de Wit is niet beschikbaar voor Pascal Jansen. De verdediger is afgelopen week geopereerd aan zijn voet.  Het herstel duurt na verwachting enkele maanden.

Indien Yukinari Sugawara en Sparta-aanvaller Koki Saito allebei in de basis staan wacht zaterdagavond een mooi onderonsje. De twee Japanners speelden meerdere wedstrijden samen als jeugdinternationals bij Japan Onder 20. Mogelijk wacht, met Saito als linksbuiten en Sugawara als rechtsback, een directe confrontatie tussen de twee.  

Andere spelers en trainers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder andere Louis van Gaal, David Loggie, Roelf-Jan Tiktak, Haris Medunjanin, Nourdin Boukhari, Sieme Zijm, Tom Zoontjes, Erik Tammer, David Mendes da Silva, Kew Jaliens, Michel Langerak, Danny Koevermans, Silvan Inia, Martin Haar, Ali Elkhattabi, Chris Dekker, Elbekay Bouchiba, Nick Viergever, Erik Falkenburg, Khalid Sinouh, Robert Mühren, Kenzo Goudmijn, Dabney dos Santos, Fred Friday, Stijn Spierings, Georg Kessler, Hans Kraay, Joop Brand, Barry Hughes, Theo Vonk, Hans van Doorneveld, Henk van Stee, Michel Vonk en Wim van Hanegem

Voorafgaand de wedstrijd tegen Sparta wordt een minuut stilte gehouden. Met dit eerbetoon wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Marokko en de rampzalige overstromingen in Libië.

De wedstrijd tussen AZ en Sparta staat onder leiding van Pol van Boekel. Hij wordt langs de lijn geassisteerd door Erik Koopman en Maarten Ketting. Serdar Gözübüyük heeft de dienst als VAR. Stefan de Groot zit naast hem als Assistent-VAR.  

Live
AZ - Sparta Rotterdam begint zondag om 16:45 uur in het AFAS Stadion. Het is nog mogelijk kaarten te bestellen! Het duel is live te zien via ESPN. Daarnaast is het ook mogelijk de wedstrijd te volgen via AZ Radio en de mediakanalen van AZ: Instagram, Twitter (X) en Facebook.