ZAANSTAD- Jong AZ toonde zich vrijdagavond te sterk voor Helmond Sport. De ploeg van trainer Jan Sierksma kwam een vroege tegengoal te boven en won uiteindelijk met 2-1. De Brabanders eindigden het duel door een rode kaart met tien man. Verdedigers Finn Stam en Jurre van Aken waren trefzeker namens Jong AZ.

De thuisploeg kende een valse start, want binnen een minuut lag de bal al tegen de touwen. De eerste bal naar voren van Helmond Sport resulteerde in een voorzet die werd binnengelopen door Håkon Lorentzen: 0-1.

Vlammend schot
Het antwoord van Jong AZ volgde zes minuten later. Linksachter Stam kwam vanaf de vleugel naar binnen en verraste doelman Wouter van der Steen met een vlammend schot in de korte hoek. Zo was de opgelopen schade al snel hersteld en stonden de ploegen weer op gelijke hoogte: 1-1.

Steekspel
Na de gelijkmaker kwam het vooral aan op een tactisch steekspel, waarin geen van beide teams tot grote kansen wist te komen. Kort voor rust meldde Jong AZ zich weer voor het Helmondse doel. Jayden Addai kwam met een passeerbeweging langs zijn tegenstander en kon schieten: naast. Later was Mexx Meerdink gevaarlijk met een kopbal, die werd gevangen door Van der Steen.

Steekpass en chip
In de 44e minuut sloeg Jong AZ toe. Na een heerlijke steekpass van Dave Kwakman kwam Van Aken vrij voor de keeper. De rechtsachter scoorde vervolgens met een fraaie chip, waardoor de Alkmaarders met een 2-1 voorsprong de pauze in gingen.

Vrije doortocht
Kort na de onderbreking kregen de beloften twee enorme kansen om de marge te vergroten. Kees Smit kreeg na een dieptepass de vrije doortocht, maar schoot tegen het hoofd van de uitgekomen Van der Steen. De rebound van Ro-Zangelo Daal ging vervolgens over.

Rode kaart
Helmond Sport kwam in de 62e minuut met tien man te staan. Aanvaller Mohamed Mallahi werd na een opstootje met een rode kaart van het veld gestuurd.

Lange ballen
In de slotfase kon het tiental van Helmond Sport in zijn slotoffensief geen vuist maken. Jong AZ wist de lange ballen goed te verdedigen en liet zijn tegenstander niet tot kansen komen. Zelf was de ploeg in de omschakeling dreigend. Zo kwam invaller Ricuenio Kewal vrij voor doel, maar schoot hij op het lichaam van de ingevallen doelman Robin Mantel. De herkansing van Meerdink ging daarna over. De 2-1 bleef zo op het scorebord staan. Dat leverde Jong AZ zijn zesde zege van het seizoen op.

Jong AZ - Helmond Sport 2-1 (2-1)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Daniël Virginio Deen; Jurre van Aken, Wouter Goes (68. Sem Dekkers), Maxim Dekker, Finn Stam; Enoch Mastoras, Kees Smit (84. Ricuenio Kewal), Dave Kwakman; Jayden Addai, Mexx Meerdink, Ro-Zangelo Daal (84. Loek Postma).

Opstelling Helmond Sport: Wouter van der Steen (58. Robin Mantel); Bram van Vlerken, Flor van den Eynden, Pius Krätschmer (80. Michel Ludwig), Joeri Schroijen (80. Mees Kreekels); Enrik Ostrc (68. Elmo Lieftink), Martijn Kaars, Ioannis-Foivos Botos; Mohamed Mallahi, Håkon Lorentzen (57. Anthony van den Hurk), Joseph Amuzu (68. Álvaro Marín).

Scoreverloop: 1. Lorentzen 0-1, 7. Stam 1-1, 44. Van Aken 2-1.
Gele kaarten: Ostrc, Van Vlerken, Van Eynden (Helmond Sport), Kwakman (Jong AZ).
Rode kaarten: 62. Mallahi (Helmond Sport).
Scheidsrechter: Boyd van Kommer.