AZ Vrouwen onderuit tegen ADO Den Haag

05.11.2023

ZAANSTAD- De AZ Vrouwen gingen zondag in eigen huis onderuit tegen ADO Den Haag. Na een gelijkopgaande openingsfase, kwamen de bezoekers op voorsprong. In de tweede helft liep ADO nog verder uit. De Alkmaarders wisten in de slotfase nog iets terug te doen. De wedstrijd eindigde in 2-4.

Wegens interlandvoetbal kwamen de AZ Vrouwen twee weken geleden voor het laatst in actie. De formatie van de Alkmaarders kende slechts één wijziging ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen PEC Zwolle. Zo verscheen Mirte van Bentum aan de basis en startte Manique de Vette op de bank.

Openingsfase zonder kansen
De wedstrijd kende een rustige openingsfase waarin beide ploegen een aanvallende intentie toonden, maar geen gevaar wisten te stichtten. De eerste echte kans van de wedstrijd kwam pas na 23 minuten spelen. Floor Spaan probeerde de keeper met een verrassend afstandsschot te verslaan, maar de spits zag haar poging naast het doel belanden.

Tegentreffers kort op elkaar
Na een halfuur spelen viel de eerste goal van de wedstrijd. Aanvankelijk verrichtte AZ-Keepster Femke Liefting een prachtige redding op een inzet van dichtbij van Lobke Loonen. De daaropvolgende corner werd echter wel door de aanvalster van Den Haag ingekopt: 0-1. Even later kwamen de bezoekers ook op 0-2 wanneer Manon van Raay een voorzet binnentikte.

AZ dichtbij een goal
De thuisploeg liet zich ondanks de tegengoals niet uit het veld slaan en creëerde voor rust nog een serie kansen. Camie Mol had een fanatisch afstandsschot in huis, maar haar inzet trof de lat. Ook een afstandsschot van Isa Colin ging er niet in, ditmaal was het keepster Barbara Lorsheyd die een redding verrichtte. Beide ploegen zochten de kleedkamers op met een 0-2 ruststand.

Ongelukkig eigen doelpunt
Aan het begin van de tweede helft kwamen de bezoekers op 0-3. Een vrije trap werd meegenomen door de wind waarna de bal via aanvoerster Desiree van Lunteren ongelukkig in eigen doel belandde.

Kansen AZ, goal ADO
Ondanks de tegengoal speelde de Alkmaarders een goede tweede helft. Invaller Isa Dekker schoot een vrije trap net naast het doel en ook Colin zag haar poging van afstand aan de verkeerde kant van de paal terechtkomen. Even later kreeg de uitploeg opnieuw hulp van moeder natuur. Mede door een stevige windvlaag vloog een direct genomen vrije trap in het Alkmaarse doel: 0-4.

Slot offensief AZ
De AZ Vrouwen toonden zich veerkrachtig en wisten eindelijk de goals te maken. Op aangeven van Spaan kopte Van Lunteren de bal achter ADO-goalie Lorsheyd: 1-4. Een paar minuten later waren dezelfde speelsters opnieuw betrokken bij een doelpunt. Een krachtig afstandsshot van Van Lunteren kon niet goed worden weggewerkt door de keepster, waarna Spaan alert reageerde en de bal van dichtbij binnenschoot. In de laatste minuut kwam ook Bo op de Weegh nog dichtbij de 3-4, maar de ADO-sluitpost bracht redding en hield de stand op 2-4.

AZ Vrouwen - ADO Den Haag 2-4 (0-2)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling AZ Vrouwen: Femke Liefting; Camie Mol (86. Annemiek Kruithof), Karlijn Woons, Maudy Stoop, Ginia Caprino; Isa Colin (86. Yael Mollink), Desiree van Lunteren, Mirte van Bentum (63. Manique de Vette); Veerle van der Most (46. Isa Dekker), Floor Spaan, Romaissa Boukakar (46. Bo op de Weegh).

Opstelling ADO Den Haag Vrouwen: Barbara Lorsheyd; Bo Vonk (85.Cato Pijnacker Hordijk), Daniëlle Noordermeer, Nicole Stoop, Kayra Nelemans (85. Anne van Egmond), Wiëlle Douma (79. Ilham Abali).; Lysanne van der Wal, Louise van Oosten; Nikki IJzerman, Lobke Loonen (85. June Burgers), Manon van Raay (79. Vanessa Susanna).

Scoreverloop: 30. Loonen 0-1, 38. Van Raay 0-2, 55. Van Lunteren (e.d.) 0-3, 76. Nelemans 0-4. 82. Van Lunteren 1-4. 88. Spaan 2-4.
Gele kaarten:  Van Bentum, Mol (AZ), Van Oosten (ADO Den Haag)