13.07.2023

ALKMAAR- Ook deze interlandperiode zijn weer meerdere AZ'ers onderweg om voor hun land uit te komen. Er worden oefenwedstrijden en EK-kwalificatiewedstrijden gespeeld. Ook zijn twee AZ'ers actief op het EK Onder 21 en speelt Djordje Mihailovic om de Gold Cup. Een overzicht van de resultaten.

DONDERDAG 13 JULI:
Verenigde Staten - Panama 1-1 (1-2 n.s.)
Titelverdediger Verenigde Staten is gestrand in de halve finales van de Gold Cup. Nadat het na negentig minuten nog 0-0 was, moest er een verlenging aan te pas komen. Daarin scoorden beide teams, wat opnieuw een strafschoppenserie betekende voor de VS. Djordje Mihailovic speelde de hele wedstrijd en benutte zijn penalty, maar de VS verloor wel.

MAANDAG 10 JULI:
Verenigde Staten - Canada 2-2 (3-2 n.s.)
Djordje Mihailovic heeft zich maandagnacht met de Verenigde Staten weten te plaatsen voor de halve finales van de Gold Cup. De middenvelder begon wederom in de basis en speelde 73 minuten. Toen Mihailovic werd uitgewisseld stond het nog 0-0 in Cincinatti. Uiteindelijk werd het 1-1 wat een verlenging betekende. In die verlenging scoorde beide teams opnieuw, waardoor de wedstrijd met strafschoppen beslist zou worden. De VS bleek de betere nemer en staat zodoende in de halve finales.

MAANDAG 3 JULI:
Verenigde Staten - Trinidad en Tobago 6-0
De Verenigde Staten hebben zich in stijl weten te verzekeren van groepswinst op de Gold Cup. Djordje Mihailovic begon opnieuw in de basis en speelde 70 minuten. De middenvelder was wederom belangrijk voor zijn ploeg en verdiende een penalty die leidde tot de tussentijdse 3-0. Met een 6-0 zege pakte de VS glansrijk de groepswinst en mag het nu op 10 juli de kwartfinale spelen.

DONDERDAG 29 JUNI:
Saint Kitts en Nevis - Verenigde Staten 0-6
Djordje Mihailovic was donderdagochtend de grote man bij de Verenigde Staten, dat met 0-6 won van Carribische eilandengroep Saint Kitts en Nevis. De AZ'er was met twee goals en assists betrokken bij vier doelpunten. Mihailovic nam in de twaalfde minuut de openingstreffer voor zijn rekening en zette in de 79e minuut ook de eindstand op het scorebord. Tussendoor was hij de aangever bij twee treffers van Jesus Ferreira, die een hattrick maakte. Het andere doelpunt kwam op naam van Bryan Reynolds.

WOENSDAG 28 JUNI:
Jong Italië - Jong Noorwegen 0-1

Ondanks een overwinning op Jong Italië greep David Møller Wolfde woensdag met Jong Noorwegen naast plaatsing voor de kwartfinales van het EK Onder 21. De Noren waren met 0-1 te sterk voor Gli Azzurri, maar werden op doelsaldo vierde in de poule. Jong Zwitserland - met evenveel punten op de tweede plaats - gaat met het ticket voor de volgende ronde aan de haal. Jong Frankrijk werd de groepswinnaar.

DINSDAG 27 JUNI:
Jong Oranje - Jong Georgië 1-1
Het EK Onder 21 zit erop voor Sven Mijnans en Jong Oranje. De ploeg van trainer Erwin van de Looi had woensdag alles in eigen hand om zich te plaatsen voor de kwartfinales, maar kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Jong Georgië. Het gastland kwam vlak voor rust aan de leiding, maar door toedoen van Kenneth Taylor was de score halverwege alsnog in balans: 1-1. Jong Oranje - waar Sven Mijnans de hele wedstrijd op de bank bleef - moest winnen, maar slaagde er niet in tot een tweede goal te komen. Door de derde remise op rij eindigde de ploeg als derde in de poule en zit het toernooi erop.

ZONDAG 25 JUNI:
Jong Noorwegen - Jong Frankrijk 0-1
Møller Wolfe begon zondag op de bank in het tweede EK-groepsduel van Jong Noorwegen. Hij zag vanaf de zijlijn hoe tegenstander Jong Frankrijk in de 57e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. De verdediger kwam in de 81e minuut binnen de lijnen, maar kon niet het verschil maken.

Verenigde Staten - Jamaica 1-1
Djordje Mihailovic is de Gold Cup begonnen met een gelijkspel tegen Jamaica. Met de Verenigde Staten kwam de middenvelder - die in de 66e minuut als invaller werd gebracht - in de eerste helft op achterstand door een goal van Jamaicaan Damion Lowe. Jamaica had de marge in de 29e minutu kunnen verdubbelen met een verkregen strafschop, maar doelman Matt Turner keerde de inzet van Leon Bailey. De Amerikanen hadden hierna het overwicht, maar kwamen in de 88e minuut pas langszij. Brandon Vazquez schoot van dichtbij raak: 1-1.

ZATERDAG 24 JUNI:
Jong Portugal - Jong Oranje 1-1
Mijnans kwam zaterdag niet in actie voor Jong Oranje, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Jong Portugal. Seleção das Quinas nam in de eerst helft de leiding, maar Jong Oranje kwam in de slotfase langszij door een goal van Brian Brobbey. De remise was geen ongunstig resultaat voor de ploeg van Mijnans, dat zich dinsdag met een zege op Jong Georgië al kan plaatsen voor de kwartfinales.

DONDERDAG 22 JUNI:
Jong Noorwegen - Jong Zwitserland 1-2
Ook voor het Jong Noorwegen van Møller Wolfe ging woensdag het EK Onder 21 van start. De linksachter had een basisplaats bij de Noren, die in de negentiende minuut aan de leiding kwamen. Emil Kondradsen Ceide opende de score. Hoewel de Noren kansen kregen voor een tweede goal, waren het de tegenstanders uit Zwitserland die de wedstrijd naar zich toe trekten. In de 36e minuut scoorde Dan Ndoye de gelijkmaker, waarna Kastriot Imeri na rust de 1-2 produceerde. Dat bleek ook de beslissende treffer.

WOENSDAG 21 JUNI:
Jong België - Jong Oranje 0-0
Het EK Onder 21 is voor Jong Oranje begonnen met een remise. De ploeg van Mijnans - die op de bank begon en in de 64e minuut inviel - had in de openingsfase het betere van het spel. Zo raakte Kenneth Taylor de paal en leverden ook grote kansen voor Brian Brobbey en Crysencio Summerville geen openingstreffer op. Aan de overzijde moest doelman Bart Verbruggen uitblinken met meerdere reddingen. Beide teams kwamen niet tot scoren, waardoor De Derby der Lage Landen geen winnaar kende.

DINSDAG 20 JUNI:
Hongarije - Litouwen 2-0
Milos Kerkez sloeg dinsdag met Hongarije een belangrijke slag in de EK-kwalificatie. De linksachter stond andermaal in de basis en boekte met zijn team een 2-0 overwinning. Barnabas Varga opende in de 32e minuut de score, waarna Roland Sallai de marge in de 83e minuut verdubbelde. Door de zege gaat Hongarije nu aan kop in Groep G.

Oostenrijk - Zweden 2-0
Het Zweden van Jesper Karlsson verloor een EK-kwalificatieduel met Oostenrijk. De vleugelaanvaller van AZ begon op de bank en zag dat zijn ploeg het moeilijk had. De matchwinner van afgelopen vrijdag werd in het laatste kwartier pas gebracht en zag de Oostenrijkers kort daarna tweemaal trefzeker zijn. Door een dubbelslag van Christoph Baumgartner in de 81e en 88e minuut werd het 2-0.

Japan - Peru 4-1
Yukinari Sugawara begon ook in het tweede duel van de Kirin Challenge Cup bij Japan in de basis. In het Panasonic Stadium in Suita was Peru ditmaal de tegenstander. De Japanners kwamen in de eerste helft al op een 2-0 voorsprong en na rust liepen zij uit naar 4-0. Peru deed in de laatste tien minuten nog wat terug, maar kon het niet spannend maken. Sugawara speelde een uur mee.

MAANDAG 19 JUNI:
Frankrijk - Griekenland 1-0
Pantelis Hatzidiakos en Vangelis Pavlidis trokken maandag aan het kortste eind in een EK-kwalificatieduel met Frankrijk. Eerstgenoemde had in Stade de France een basisplaats en hield in de eerste helft de nul tegen Les Blues, maar in de 55e minuut kreeg Frankrijk een strafschop. Die werd benut door Kylian Mbappé: 1-0. Pavlidis werd in de 66e minuut nog gebracht, maar kon niets aan de score veranderen.

Jong Gibraltar - Jong Zweden 0-5
Mayckel Lahdo had maandag met Jong Zweden geen kind aan Jong Gibraltar. De vleugelaanvaller begon in de basis bij het EK-kwalificatieduel en speelde ruim tachtig minuten mee. De beloften van de dwergstaat boden in de eerste helft nog aardig partij en hielden de schade halverwege beperkt: 0-1. In het laatste kwartier werd het verzet gebroken. In de 79e, 83e, 87e en negentigste minuut was Zweden trefzeker, waardoor het uiteindelijk 0-5 werd.

ZATERDAG 17 JUNI:
Montenegro - Hongarije 0-0
Met Kerkez in de basis kwam Hongarije zaterdag in een EK-kwalificatieduel niet langs Montenegro. De Hongaren hadden het beste van het spel, maar de wedstrijd in Stadion Pod Goricom bleef doelpuntloos.

VRIJDAG 16 JUNI:
Zweden - Nieuw-Zeeland 4-1
Karlsson was vrijdag tweemaal trefzeker voor Zweden, dat in een oefenduel met 4-1 van Nieuw-Zeeland won. In de Friends Arena in het Zweedse Solna kwam de tegenstander vroeg aan de leiding, maar vlak voor rust sloegen de Scandinaviërs drie keer toe. Karlsson verzorgde in de 39e minuut de gelijkmaker, waarna hij in extra tijd van de eerste helft ook de 3-1 maakte. Tussendoor was ook Robin Quaison trefzeker. In de negentigste minuut werd de marge nog groter, toen Anthony Elanga de 4-1 scoorde.

Griekenland - Ierland 2-1
Met Hatzidiakos en Pavlidis in de basis boekte Griekenland vrijdag een overwinning op Ierland. Het EK-kwalificatieduel in de OPAP Arena in Athene eindigde in 2-1. Anastasios Bakasetas opende na een kwartier vanaf de penaltystip de score, maar Nathan Collins zorgde in de 27e minuut voor de gelijkmaker. Kort na de pauze zorgde Giorgos Masouras voor de 2-1, wat later de winnende goal bleek.

DONDERDAG 15 JUNI:
Japan - El Salvador 6-0
Sugawara begon donderdag bij Japan in de basis in het Kirin Challenge Cup-duel met El Salvador. In de Japanse stad Toyota was Samurai Blue een maatje te groot voor de Midden-Amerikanen. Shogo Taniguchi zorgde in de eerste minuut al voor een 1-0 voorsprong. Niet veel later kwam El Salvador met tien man te staan toen Ronald Rodriguez een directe rode kaart kreeg. Japan profiteerde al snel en was voor rust nog driemaal trefzeker. Ayase Ueda, Takefusa Kubo en Ritsu Doan waren trefzeker: 4-0. Sugawara bleef na de onderbreking achter in de kleedkamer en zag zijn team uitlopen naar 6-0. Keito Nakamura en Kyogo Furuhashi produceerden de goals.

Argentinië - Australië 2-0
Aanvoerder Mathew Ryan stond donderdag bij Australië onder de lat, dat in een vriendschappelijk duel met 2-0 verloor van Argentinië. In het Chineese Beijing zorgde Lionel Messi al in de tweede minuut voor een Argentijnse voorsprong. Halverwege de tweede helft viel de beslissing toen Germán Pezella de marge verdubbelde.

WOENSDAG 14 JUNI:
Jong Oranje - olympisch team Japan 0-0
Voordat het EK Onder 21 in Roemenië en Georgië begint, speelde Jong Oranje in Oostenrijk een laatste oefenwedstrijd tegen het olympische team van Japan. Mijnans begon op de bank, maar kwam na de rust binnen de lijnen. De middenvelder kon echter ook niets aan de brilstand veranderen. Op woensdag 21 juni begint Mijnans met Jong Oranje aan het EK met een wedstrijd tegen Jong België.