AZ onder 18 kroont zich tot winterkampioen: 'Mooi moment van bevestiging'

09.12.2023

ZAANSTAD- AZ Onder 18 behaalde afgelopen zaterdag het winterkampioenschap na een 2-0 zege op FC Utrecht. Het team van trainer Michael van Zijtveld komt met deze overwinning op dertig punten, zes punten meer dan achtervolger PSV. Na een doelpuntloze eerste helft, maakte AZ in het tweede bedrijf twee goals en werd het najaarskampioenschap behaald.

De thuisploeg kwam het veld op met maar één doel voor ogen: winst. Vanaf de eerste minuut toonde AZ zijn aanvallende intentie en al snel wisten de Alkmaarders de eerste kansen te creëren. Zo gaf Kees Smit een goede voorzet na een actie langs de lijn, maar werd het schot van Anthony Smits geblokt door een Utrechts been.

Kansen via Oerip
In de openingsfase liet ook aanvoerder Julian Oerip zich nadrukkelijk gelden. Met dreiging vanuit het middenveld kwam hij al vroeg in de wedstrijd tot een schot, maar zijn inzet werd geblokt. Even later maakte hij een goede individuele actie en kwam hij opnieuw tot een afstandsschot. FC Utrecht-goalie Mees Eppink bracht echter redding.

Geen doelpunten voor rust.
Voor rust was ook Yoël van den Ban nog gevaarlijk. Na een pass van Anthony Smits, ontving hij de bal op de rand van het zestienmetergebied en haalde hij hard uit. Ook de inzet van de spits werd gestopt door de Utrechtse doelman. Zo bleven de goals voorlopig uit en zochten de ploegen de kleedkamers op bij 0-0.

Openingstreffer
De Alkmaarders begonnen ijzersterk aan de tweede helft. Drie minuten na de aftrap werd de score geopend. Een corner van Oerip werd losgelaten door doelman Eppink, waarna Van den Ban alert reageerde en de 1-0 binnentikte. Zo was de spits net als vorige week tegen Sparta Rotterdam opnieuw trefzeker.

2-0 van Zwart
Tegenstander FC Utrecht kon maar nauwelijks tot kansen komen. Een goed schot uit de tweede lijn was echter wel gevaarlijk, maar AZ-keeper Tristan Kuijsten kende geen problemen met de poging van afstand. Aan de andere kant wist de thuisploeg de score te verdubbelen via Jesper Zwart. Met een hard en zuiver schot, plaatste hij de bal achter doelman Eppink: 2-0.

Dichtbij een derde goal
Na de tweede treffer leek ook de derde goal te vallen. Zo werd een inzet van dichtbij van Joeri Oud ternauwernood geblokt en kopte Enoch Mastoras even later net voorlangs het Utrechtse doel. Ook invaller Deacon van der Klauw was tweemaal dichtbij een doelpunt, maar het zou bij 2-0 blijven. Toen het laatste fluitsignaal klonk wisten ze het zeker: AZ Onder 18 is officieel winterkampioen!

Van Zijtveld: 'Grootste compliment’
Na afloop van de wedstrijd spreekt een trotse trainer. ‘’Deze jongens brengen het beste in elkaar naar boven en stimuleren elkaar om steeds de volgende stap in hun ontwikkeling te zetten’’, vertelt oefenmeester Michael van Zijtveld. ‘’Dat is het grootste compliment, met als gevolg dat je eigenlijk vanaf de start tot en met de laatste dag meedoet en uiteindelijk ook bovenaan staat''.

'Mooi moment van bevestiging'
‘’Ons doel blijft hetzelfde: Elke dag hard werken om zo spelers op te leiden die impact kunnen maken in het eerste elftal en om de prijzen gaan spelen. Deze titel is een mooi moment. Onderweg naar het échte doel, is het fijn als spelers af en toe een tastbare bevestiging krijgen’’, aldus Van Zijtveld.

Oerip: 'Hard voor gewerkt'
Aanvoerder Julian Oerip laat zich eveneens positief uit over zijn teamgenoten en spreekt over het behalen van het winterkampioenschap. ‘’Natuurlijk zijn we niet zomaar kampioen. We hebben er hard voor gewerkt in een seizoenshelft met ups en downs. Zelfs bij mindere resultaten wisten we stoïcijns te blijven en bleven we hard werken met elkaar. Dit is een fantastische groep, die zich inzet voor elke meter op het veld, dan dwing je de goede resultaten ook af’’, geeft middenvelder Oerip aan.

AZ Onder 18 – FC Utrecht 2-0 (0-0)

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Enoch Mastoras, Rayan Atikallah, Joeri Oud, Jesper Zwart; Kees Smit (79. Kasper Boogaard), Julian Oerip (90. Bohdan Budko), Lev Lenssen (79. Ilias Splinter); Anthony Smits (87. Adam Ait Ali Oulhaj). , Yoël van den Ban, Wassim Bouziane (87. Deacon van der Klaauw).

Scoreverloop: 48. Van den Ban 1-0, 66. Zwart 2-0.