Terug naar overzicht

10-jarig bestaan Playing for Success Alkmaar

Laatste Nieuws

11.12.2023

ALKMAAR- Playing for Success Alkmaar viert het tien jarig bestaan met AZ. Iwan Sombroek, centrummanager van Playing for Success, blikt terug op een indrukwekkende groei van twee naar negen groepen, met ambassadeur Sven Mijnans als rolmodel voor de kinderen.

Playing for Success streeft ernaar om kinderen een helpende hand te bieden bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Binnen het naschoolse programma werken de deelnemers aan het versterken van hun zelfvertrouwen en het bevorderen van een positief zelfbeeld. Dit gebeurt met activiteiten op een unieke en inspirerende locatie, namelijk het AFAS Stadion. Het project is gericht op leerlingen uit groep 7 en 8 en klas 1, 2 en 3 uit het voortgezet onderwijs.

Terugblik 10 jaar AZ
Iwan Sombroek kijkt terug naar de start in 2013 van Playing for Success Alkmaar. “Vanaf de start moesten we het leercentrum vanaf de bodem opbouwen. Dankzij de ervaring van andere vestigingen zijn we gestart en hebben we ons in de loop der jaren verder kunnen ontwikkelen. Wat begon met twee groepen en achttien deelnemers, is uitgegroeid tot negen groepen met 140 deelnemers. Daarnaast is ons netwerk aanzienlijk gegroeid. Op dit moment zijn er meer dan 120 scholen aangesloten en werken we samen met diverse gemeentes in de Kop van Noord-Holland."

Wow factor
“'Leren met een Wow Factor' is de slogan van Playing for Success”, vertelt Sombroek. "Deze Wow Factor zit hem dan met name in de locaties waar de bijeenkomsten plaatsvinden. Bij ons is dat het AFAS Stadion, terwijl in Eindhoven een van de locaties gevestigd is in het Parktheater Eindhoven. Voor de kinderen zijn veel dingen al spannend, daarom is de stap om deel te nemen aan een training met onbekenden extra uitdagend. Deze toplocaties verlagen de drempel om deel te nemen aan de training. Het feit dat de activiteiten op de tribunes en in de kleedkamer plaatsvinden, maakt de training plezierig en vermindert de spanning. Bovendien geeft het de deelnemers een positief gevoel dat ze ertoe doen.”

Ambassadeur Sven Mijnans
Sven Mijnans heeft de rol van ambassadeur voor Playing for Success op zich genomen. Daarmee treedt hij in de voetsporen van voormalig AZ’ers Pantelis Hatzidiakos en Teun Koopmeiners. “Door zich te verbinden aan Playing for Success laat Sven zien dat hij het bevorderen van zelfvertrouwen bij de deelnemers als belangrijk beschouwt. Daarnaast fungeert hij als rolmodel voor de kinderen, die naar hem opkijken. Het is waardevol voor de kinderen om zich te realiseren dat ook hij te maken heeft met onzekerheden en uitdagingen. Bovendien kan hij waardevol advies geven over bijvoorbeeld concentratie en het omgaan met kritiek”, licht Sombroek toe.

“Naast het voetbal doen we misschien nog niet genoeg voor anderen”, zegt Mijnans. "Daarom vind ik het geweldig dat ik iets voor deze kinderen kan betekenen. Je ziet dat ze veel plezier beleven bij de activiteiten. Bovendien ben ik bereid de club te ondersteunen waar nodig, vooral omdat dit een leuk initiatief is. De kinderen krijgen les op een speelse manier met activiteiten. Ik geloof dat dit een heel leuke en slimme manier is om de kinderen iets te leren.”

 

Waarde voor AZ
"De kernwaarden van AZ Foundation omvatten participatie, verbinding en inclusie. Deze pijlers sluiten aan bij het programma van Playing for Success", vertelt Miranda Goudsblom CSR Manager bij AZ. “Wij zetten ons in voor het stimuleren van een positief zelfbeeld bij kinderen en bieden extra ondersteuning voor deze ontwikkeling. Door deze toewijding krijgen kinderen meer zelfvertrouwen en bouwen ze een stevige basis voor hun toekomstige succes in de maatschappij. Playing for Success richt zich, net als AZ, op de jeugd, met specifieke aandacht voor mentale ontwikkeling. De manier waarop je buiten het speelveld handelt, heeft aanzienlijk invloed op je prestaties binnen het veld. Daarom sluit het initiatief van Playing for Success goed aan bij de doelstellingen van de AZ Foundation."

Kinderpostzegels
"Playing for success heeft een uitgebreid landelijk netwerk. Om de samenwerking en communicatie tussen alle vestigingen te bevorderen, is het PFS NL-team opgericht, dat centraal staat boven alle locaties. Elke vestiging beschikt over kennis op diverse gebieden, dankzij PFS NL wordt deze kennis gedeeld met de andere vestigingen, waardoor we landelijk sterker worden. Zelf ben ik namens Alkmaar deelnemer van het team, waardoor ook wij op de hoogte gebracht worden van nieuwe inzichten. Financiële steun van partners maakt dit mogelijk. Dit jaar zijn kinderpostzegels en Playing for Success een samenwerking aangegaan om de veerkracht van kinderen te vergoten. Dankzij deze samenwerking zijn er tal van financiële mogelijkheden ontstaan en is de naamsbekendheid vergroot. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal deelnemers en verbeteringen van de programma’s.”

Alkmaar Zaanstreek Foundation
Wil je meer weten over wat de Alkmaar Zaanstreek Foundation? Kijk dan op AZ.nl. Meer informatie over Playing for Succes Alkmaar is te vinden op hun website.