Terug naar overzicht

SK Brann | De Noorse bekerwinnaar

Laatste Nieuws

22.08.2023

ALKMAAR- AZ neemt het in de Play-offs van de UEFA Europa Conference League op tegen SK Brann. De ploeg van Pascal Jansen begint het tweeluik op donderdag met een thuiswedstrijd. AZ Media dook in de geschiedenis van de Europese opponent. Hieronder lees je alles wat jij moet weten over Brann.

Sportsklubben Brann werd opgericht in 1908 en heeft een goedgevulde prijzenkast. De ploeg uit Bergen werd driemaal landskampioen (1962, 1963 en 2007) en won zeven keer de nationale beker (1923, 1925, 1972, 1976, 1982, 2004 en 2022).

Bekerwinnaar
Afgelopen seizoen voegde Brann de zevende beker toe aan de prijzenkast. Door de zomercompetitie in Noorwegen werd de bekerfinale van 2022 afgewerkt op 20 mei 2023. In de finale werd Lillestrøm SK met 2-0 verslagen, waardoor Brann een Europees ticket veroverde.


OBOS-Ligaen
Wat de prestatie in het bekertoernooi extra bijzonder maakt, is dat Brann in 2022 nog op het tweede niveau van Noorwegen speelde. De ploeg eindigde de OBOS-Ligaen met maar liefst 81 van de 90 punten. Dat leverde niet alleen de titel op, maar ook een puntenrecord. Nummer twee Stabæk IF promoveerde eveneens, maar deed dat met 23 punten minder dan Brann.

Finne
Eén van de blikvangers van Brann is de 28-jarige Bård Finne. De spits rijgt de doelpunten namelijk aaneen. In het kampioensjaar 2022 maakte hij zestien treffers op het tweede niveau (29 duels) en werd daarmee gedeeld topscorer van de competitie. In het bekertoernooi maakte hij elf goals in zes duels en werd hij ook de topscorer. Dit seizoen staat de in Bergen geboren spits en het product van de Brann-jeugdopleiding na zestien Eliteserien-wedstrijden op twaalf goals. Daarnaast scoorde hij eenmaal in de Conference League en was hij acht keer trefzeker in het bekertoernooi van 2023. In juni maakte hij zijn officiële debuut voor het Noorse nationale elftal in een interland tegen Cyprus.


Thuishaven
SK Brann speelt haar thuiswedstrijden in het Brann Stadion en dat biedt plaats aan 16.750 toeschouwers. Het stadion is de thuishaven van de club sinds 1919. Het onderkomen ligt aan de voet van de berg Ulriken, ten zuidwesten van de stad Bergen. Het Brann Stadion ontving ook zeventien keer de nationale ploeg van Noorwegen voor interlands, voor het laatst in 1990. Waar veel clubs in Noorwegen op kunstgras spelen, ligt er in het Brann Stadion natuurgras.

Het Brann Stadion / Foto: www.brann.no
Trainer
De 48-jarige Eirik Horneland is de trainer van de Noren. Hij begon in 2021 als assistent-trainer onder Kare Ingebrigtsen. Vervolgens werd hij na twee wedstrijden als interim-trainer definitief aangesteld als eindverantwoordelijke van de ploeg uit Bergen. Inmiddels staat hij 81 duels aan het roer bij Brann.

Møller Wolfe
AZ heeft met David Møller Wolfe de perfecte scout in huis. De linksachter kwam afgelopen zomer over van Brann en won de beker en titel op het tweede niveau met de club waar hij als kleine jongen al fan van was. In totaal speelde de linksback 69 officiële wedstrijden in het rood van de formatie uit zijn geboortestad.


Arouca

Brann plaatste zich voor de Play-offs van de Conference League door in de derde voorronde af te rekenen met FC Arouca uit Portugal. In Estádio Municipal de Arouca werd het 2-1 voor de Zuid-Europeanen. Die achterstand werd in Noorwegen binnen 45 minuten teniet gedaan, door een voorsprong van 3-0. Uiteindelijk won Brann het thuisduel met 3-1.

Nederland
Brann speelde in het verleden driemaal tegen een Nederlandse club en alle wedstrijden waren in het kader van de Europacup II. In het seizoen 1977-1978 was FC Twente over twee wedstrijden met 1-4 te sterk in de achtste finales. In het seizoen 1983-1984 was NEC Nijmegen na een tweeluik in de eerste ronde met 1-2 de ploeg die door bekerde.

PSV
De enige keer dat Brann wist te winnen van een Nederlandse club in Europees verband was in het seizoen 1996-1997. PSV werd de achtste finales in eigen stadion met 2-1 verslagen, waarna de overwinning in Eindhoven werd veiliggesteld met een gelijkspel: 2-2.

Kaartverkoop
AZ - SK Brann begint donderdag 24 augustus om 20:45 uur en er zijn nog kaarten beschikbaar voor dit affiche. Bestel je kaarten in de vrije verkoop via onderstaande button.

Noors tweegangenmenu
In Grand Café Van Gaal bereid je je culinair voor op het duel met de Noren. Vanaf 18:15 uur scoor je in het restaurant van het AFAS Stadion een heerlijk Noors tweegangenmenu. Om teleurstelling te voorkomen raden we aan vooraf te reserveren. Dit kan per e-mail via e.verbruggen@az.nl of door te bellen met 072 547 80 99.