AZ via penalty's naar groepsfase Conference League

31.08.2023

BERGEN- AZ heeft zich donderdagavond geplaatst voor de groepsfase van de UEFA Europa Conference League. Na twee wedstrijden en een verlenging tegen SK Brann stond het 4-4, waardoor er een penaltyserie aan te pas moest komen. Mathew Ryan pakte een penalty en Alexandre Penetra schoot vervolgens de beslissende binnen, waardoor AZ vrijdag in de koker gaat.

AZ begon met twee wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd vorige week in het AFAS Stadion. Mayckel Lahdo en Kenzo Goudmijn verschenen allebei vanaf de start. Daardoor moesten Djordje Mihailovic en Jens Odgaard op de bank beginnen.

Vroege voorsprong
In een volgepakt Brann Stadion was het eerste doel om zo snel mogelijk op voorsprong te komen. Middels een flitsende start lukte het de formatie van Pascal Jansen dan ook om dit doel te realiseren. In de twaalfde minuut kreeg Lahdo, na balverovering van Sven Mijnans, een mogelijkheid tot een schot. De Zweed twijfelde geen moment en knalde de bal vanaf een meter of twintig in de linkerhoek.

Knal van Mijnans
Het duurde niet lang voordat een 0-2 voorsprong werd bereikt. Ditmaal was het Lahdo met de vooractie en Mijnans met de afronding: 0-2. De Alkmaarders kenden weinig problemen in Bergen. Op slag voor rust moest AZ dan toch een aansluitingstreffer slikken. Fredrik Knudsen bracht uit een hoekschop de spanning terug: 1-2.

Derde goal
In de tweede helft stelde de ploeg van Pascal Jansen al snel weer orde op zaken. Na 50 minuten was het Lahdo die zijn man op schitterende wijze passeerde. De aanvaller vond Ruben van Bommel voor het doel, die op zijn beurt koelbloeding binnen werkte.

Spanning
De wedstrijd zou echter nog niet gespeeld zijn. Met nog 25 minuten te spelen was het namelijk invaller Joachim Soltveldt die een vrije trap binnen wist te krullen: 2-3. Daar bleef het niet bij. De Noren wisten in de eindfase namelijk ook nog terug te komen tot 3-3. Opnieuw kon er uit een hoekschop worden binnen gekopt, maar ditmaal was het Japhet Sery Larsen die een doelpunt maakte.

Verlenging
Doordat het na negentig minuten nog steeds 3-3 stond, moest er worden verlengd in Noorwegen. In de eerste helft van die verlenging gebeurde er weinig spannends. Aan het begin van de tweede helft van de verlenging kreeg Mijnans weer een kans. Zijn volley kon maar net door de Noorse doelman worden gered. Ook Ernest Poku kreeg nog een kans, maar zag zijn inzet naast gaan.

Penalty's
Penalty's zouden beslissen wie er naar de groepsfase van de Conference League zou gaan. De eerste tien penalty's waren allemaal raak. Bij de elfde penalty ontpopte Ryan zich echter tot held. De doelman zat al twee keer heel dichtbij, maar deze hield hij daadwerkelijk. Penetra mocht vervolgens aanleggen om het te beslissen en deed dat ook! AZ pakte het ticket voor de groepsfase!

Vitesse
Zondag speelt AZ zijn volgende wedstrijd in de Eredivisie. De Alkmaarders zullen dan afreizen naar Arnhem. Om 16.45 uur wordt er in stadion Gelredome afgetrapt tegen Vitesse.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
SK Brann - AZ 3-3 (1-2)
Play-offs UEFA Europa Conference League

Opstelling SK Brann: Mathias Dyngeland; Svenn Crone (63. Joachim Soltvedt), Fredrik Knudsen, Ruben Kristiansen (46. Sery Larsen), Thore Pedersen (80. Moonga Simba); Felix Myhre, Sivert Heltne Nilsen, Sander Erik Kartum (46. Ulrik Mathisen); Frederik Børsting, Bård Finne, Niklas Castro (80. Aune Heggebø).

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Riechedly Bazoer (112. Tiago Dantas), Pantelis Hatzidiakos, David Møller Wolfe (70. Mees de Wit); Kenzo Goudmijn (90. Alexandre Penetra), Dani de Wit, Sven Mijnans; Mayckel Lahdo (112. Djordje Mihailovic), Vangelis Pavlidis (84. Jens Odgaard), Ruben van Bommel (70. Ernest Poku).

Scoreverloop: 12. Lahdo, 0-1; 29. Mijnans, 0-2; 45+1. Fredrik Knudsen, 1-2; 50. Ruben van Bommel, 1-3; 66. Joachim Soltvedt, 2-3; 83. Sery Larsen, 3-3.
Gele kaarten: Vangelis Pavlidis, Sivert Heltne Nilsen, Fredrik Knudsen, Dani de Wit, David Møller Wolfe, Maty Ryan, Mayckel Lahdo, Yukinari Sugawara, Frederik Børsting, Felix Myhre
Scheidsrechter: Gergo Bogár (Hun)
Toeschouwersaantal: 14.335.