Terug naar overzicht

Supporters-vereniging AZ

De Supportersvereniging AZ heeft ruim 4000 leden. De vereniging staat voor een goede en gezellige sfeer bij alle activiteiten die in het supportershome worden georganiseerd. Het bekijken van de thuis- en uitwedstrijden blijft natuurlijk het meest belangrijk, maar ook andere activiteiten zijn er. Regelmatig en divers. 

Historie

Sinds de oprichting van de betaald voetbalclub Alkmaar '54 zijn diverse supportersverenigingen opgericht en ook weer ter zielen gegaan. In en vlak na de succesvolle periode van AZ '67 was er geen supportersvereniging. Eigenlijk vreemd voor een club als AZ, dacht Anita Kramer aan het begin van het seizoen 1984-1985.

Kramer trommelde een stel enthousiaste supporters bij elkaar die in het hele stadion stencils uitdeelden, waarna de huidige Supportersvereniging op 10 oktober 1984 met 23 leden van start ging. Na vijf jaar was de vereniging uitgegroeid tot 200 leden. De roep om een eigen supportershome klonk steeds luider richting de bestuurskamer van AZ. 

En niet tevergeefs, want op 13 februari 1985 kon voorzitter Kramer het Home openen. Al gauw hing het Home vol met voetbalrelikwieën. Intussen was ook Dirk Scheringa als sponsor begonnen bij AZ. Deze financiële injectie leverde in 1996 AZ het kampioenschap op in de Eerste Divisie. Met het sportieve succes groeide de Supportersvereniging explosief mee naar bijna 2.000 leden. Ondanks directe degradatie in het seizoen daarop liep het ledenaantal nauwelijks terug. 

MagAZine

De vereniging wist ook de hand te leggen op een omvangrijke verzameling AZ-spullen, waaronder dozen plakboeken met knipsels over alles wat er over AZ is geschreven van 1954 tot heden. Dit archief bleek een prima bron voor de redactie van het eigen clubblad: het 'MagAZine'. 

Supportershome

De Supportersvereniging heeft een eigen Home in het AFAS Stadion, vernoemd naar voormalig voorzitter Scheringa.