Terug naar overzicht

Spelers en staf worden Hartbewakers

AZ 1

10.10.2024

ZAANSTAD- AZ en AFAS Software sloegen de handen ineen om samen de campagne Hartbewakers te starten. Deze campagne sluit aan bij een initiatief van de Hartstichting en de KNVB, in samenwerking met de Nederlandse Reanimatie Raad en Medivice, met als doel de bewustwording te vergroten voor een hartveilig leef- en sportklimaat.

De spelers en staf van het eerste elftal van AZ waren de eersten die binnen deze campagne een reanimatiecursus aangeboden kregen. Op het AFAS Trainingscomplex begon het educatieve programma met een korte introductie over het belang van levensreddende vaardigheden (binnen de voetbalwereld) en een uitleg van de zes stappen van reanimatie. Vervolgens mochten de spelers zelf oefenen met het geven van borstcompressies en het noodzakelijke gebruik van de AED op speciale poppen. Snelheid is hierbij van cruciaal belang, omdat bij een hartstilstand iedere seconde telt. Door snel en kundig te reanimeren en een AED te gebruiken, wordt de overlevingskans aanzienlijk verhoogd.  

Jeroen Zoet: 'Dan kun je levens redden'
Doelman Jeroen Zoet ervaarde de training als zeer leerzaam. "Er werd ons verteld dat er in Nederland driehonderd reanimaties per week plaatsvinden. Helaas gaat het ook wel eens mis op het veld. In die situaties is er gelukkig vaak iemand in de buurt die er heel veel kennis van heeft, maar nu weten wij wel hoe we moeten handelen, mocht dit in een privésituatie gebeuren." De doelman benadrukt hoe belangrijk de campagne Hartbewakers is. ''Er moet gewoon heel veel aandacht aan gegeven worden, dan kun je levens redden. Hoe meer bewustzijn en kennis, hoe beter.''



Levensreddende vaardigheden 
Na het oefenen met het geven van borstcompressies, kregen de spelers en staf instructies over het uitvoeren van rugslagen en buikstoten in geval van verstikking en hebben zij dit ook weer geoefend op een speciale pop. Tussendoor werden spelers en staf door de instructeurs getest op hun reanimatievaardigheden. De cursus werd afgesloten met een wedstrijd waarbij vier spelers het tegen elkaar opnamen om te zien wie het beste de borstcompressies kon uitvoeren. De reanimatiepoppen waren gekoppeld aan een tv-scherm, waarop elke speler zijn eigen balk had die gevuld werd op basis van de kwaliteit van reanimatie. Het was Lequincio Zeefuik die als winnaar uit de strijd kwam.
 

Marianne Spoelstra: 'Dan is de overlevingskans het grootst'
Marianne Spoelstra is programma manager AED van de Hartstichting, zij vertelt wat het belang is van de aandacht die aan dit onderwerp wordt geschonken. ''Op het moment dat je binnen zes minuten start met reanimeren en een AED inzet, is de overlevingskans het grootst. De hartstichting zorgt ervoor dat die bewustwording wordt vergroot en zet mensen aan om een reanimatietraining te volgen of een AED te plaatsen.''



Veilig voetballen bij AZ en daarbuiten 
Vanaf 16 oktober, tijdens World Restart a Heart Day, organiseren AZ en AFAS Software een winactie waarbij een AED wordt weggegeven aan een Nederlandse amateurclub. De winnaar mag deze AED laten plaatsen bij een voetbalvereniging naar keuze en wordt daarmee de hartbewaker van zijn of haar club.