AZ Onder 14 wint de KNVB Beker

Jeugdopleiding

04.05.2024

ZAANSTAD- AZ Onder 14 won zaterdag de KNVB Beker na een overwinning op Excelsior. Op het AFAS Trainingscomplex kwam het team van AZ-trainer Juryan Zandvliet al vroeg op voorsprong, maar gingen beide ploegen met een gelijkspel de rust in. AZ kwam in de tweede helft nog tweemaal tot scoren. De Rotterdammers deden in de slotminuten nog iets terug wat resulteerde in een 3-2 eindstand.

AZ schoot uit de startblokken en na slechts vier minuten spelen lag de bal al in het Rotterdamse doel. Buitenspeler Abutalib Hamid Mohammad bereikte Charly van Oosterhout, waarna de spits de bal op de volley nam en hard tegen de touwen schoot: 1-0.

Opnieuw gevaar van AZ
Aan de andere kant van het veld was het eerste wapenfeit van Excelsior een verrassende lob van grote afstand door aanvaller Kevin Davis. De bal ging echter over het doel van AZ-keeper Jaycen Duijker. Even later vonden Hamid Mohammad en Van Oosterhout elkaar opnieuw, maar ging de poging van de AZ-spits ditmaal over.

Gelijkmaker voor rust
De thuisploeg leek met een voorsprong de rust in te gaan, maar vlak voor het einde van de eerste helft was daar plotseling de gelijkmaker. Buitenspeler Youssef Chaoui kopte een voorzet van ploeggenoot Salwane Boulhrir binnen: 1-1.

Kansen AZ
Aan het begin van het tweede bedrijf waren de Alkmaarders voortdurend in de aanval, maar de goals bleven nog uit. Zo pakte Excelsior-doelman Lucca Baren een inzet van Van Oosterhout en zagen Mawulom Gota-Toudji en Hamid Mohammad hun pogingen over en naast het Rotterdamse doel gaan.

Redding Duijker, goal Gota-Toudji
Na iets minder dan een uur spelen moest ook AZ-keeper Duijker in actie komen. Hij verrichtte een geweldige redding op een inzet in de korte hoek van Davis. Kort daarna kwamen de Alkmaarders voor de tweede keer op voorsprong. Een vrije trap van Gota-Toudji vloog over alles en iedereen heen en belandde in de verre hoek achter doelman Baden: 2-1.

Treffers in slotfase
In de slotfase van het duel maakte AZ nog een doelpunt. Invaller Jessey Jay van der Mije hield de bal bij zich in het zestienmetergebied ondanks druk van twee tegenstanders en speelde vervolgens Henk Schuit aan. De centrale verdediger maakte beheerst af: 3-1. In de laatste minuut deden de bezoekers nog iets terug via Davis, maar voor Excelsior kwam de aansluitingstreffer te laat. Zo eindigde het duel na iets meer dan zeventig minuten spelen in 3-2 en won AZ Onder 14 de KNVB Beker!

AZ Onder 14 - Excelsior Rotterdam 3-2 (1-1)
KNVB Beker

Opstelling AZ: Jaycen Duijker; Nick Perez Mutsaers (68. Jesse van Ruler), Henk Schuit, Giel Kappelhof, Jeremiah Oladoyinbo Ojomo (68. Chris Simunovic); Anton Agafonov (58. Jim Jansen), Senna van Elst  (68. Jeano Vos) , Joey Plat (58. Jessey Jay van der Mije); Abutalib Hamid Mohammad, Charly van Oosterhout, Mawulom Gota-Toudji (68. Bliss Peters).

Scoreverloop: 4. Van Oosterhout, 1-0; 35. Chaoui, 1-1; 63. Gota-Toudji, 2-1; 68. Schuit, 3-1; 70. Davis, 3-2.

Tekst: AZ Media / Max Ledentu
Foto's: Erwin Bartman /  @birdymanfotografie