Feiten en cijfers | Go Ahead Eagles - AZ

AZ 1

10.05.2024

ALKMAAR- AZ gaat zondagmiddag op bezoek bij Go Ahead Eagles. De wedstrijd wordt om 14:30 uur afgetrapt in de Adelaarshorst. Tevens is dit ook het laatste uitduel voor de Alkmaarders.

AZ en Go Ahead Eagles troffen elkaar al 57 keer eerder, tien van deze ontmoetingen vonden in de eerste divisie plaats.

De Alkmaarders wonnen de laatste zes eredivisieduels en maakten gemiddeld 3,8 goals in deze duels. In het laatste onderlinge duel wonnen de Alkmaarders in eigen huis met 5-1.

De grootste overwinning voor AZ tegen Go Ahead Eagles was in 1997-1998, AZ won met 7-1.

Alleen Almere City en Fortuna Sittard wachten momenteel langer op een overwinning in de Eredivisie dan Go Ahead Eagles. In de laatste vijf gespeelde duels kon Go Ahead Eagles niet voor een overwinning zorgen. De laatste keer dat de Deventenaren binnen een seizoen langer zonder competitiezege bleven was in december 2021-februari 2022 (toen 9 duels).

AZ maakte twaalf van hun laatste dertien eredivisiegoals in de tweede helft, in totaal maakten alleen
Heracles Almelo (76%) en PEC Zwolle (74%) een groter gedeelte van hun goals dit Eredivisieseizoen na rust dan de Alkmaarders (66%).

De laatste vijf ontmoetingen:
2023-2024: AZ - Go Ahead Eagles 5-1 (Doelpunten: Clasie, Pavlidis, van Bommel, D. De Wit, Lahdo)
2022-2023: Go Ahead Eagles - AZ 1-4 (Doelpunten: Pavlidis, Mihailovic, Sugawara, Buurmeester)
2022-2023: AZ - Go Ahead Eagles 2-0 (Doelpunten: Pavlidis, Van Brederode)
2021-2022: Go Ahead Eagles - AZ 1-4 (Doelpunten: Beukema 2x, Pavlidis 2x)
2021-2022: AZ - Go Ahead Eagles 5-0 (Doelpunten: Karlsson 2x, D. De Wit, Aboukhlal, Reijnders)

Mijlpaal
Alkmaar’54, AZ’67 en AZ hebben sinds de invoering van de Eredivisie totaal 1587 wedstrijden gespeeld. In die wedstrijden werden 699 overwinningen behaald, 499 nederlagen geleden en 2699 doelpunten gemaakt. AZ kan dus zijn 700ste overwinning ooit boeken komend weekend.

Van alle verdedigers gaven Fortuna's Ivo Pinto (249) en AZ’er Yukinari Sugawara (232) meer passes richting het strafschopgebied dit eredivisieseizoen dan Go Ahead-speler Bas Kuipers (203).

Ruben van Bommel is dit seizoen de jongste speler met minstens vijf doelpunten in de Eredivisie (19 jaar en 283 dagen op de wedstrijddag).

Vangelis Pavlidis was gemiddeld eens per 53 minuten bij een doelpunt betrokken tegen Go Ahead
Eagles in de Eredivisie (5 goals & 3 assists in 424 speelminuten). Dat is zijn beste gemiddelde tegen een ploeg waar hij meer dan 180 minuten tegen speelde in de competitie.

In het seizoen 1972-1973 maakte Kees Kist zijn eerste goal voor AZ. Dit gebeurde in een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Hobie Verhulst maakte reeds deel uit van de selectie van Go Ahead Eagles. De doelman speelde in totaal 75 wedstrijd voor Go Ahead Eagles.

Aan de kant van de rood-gelen zien we ook een bekende naam. Joris Kramer doorliep meerdere jeugdelftallen van AZ en maakte ook zijn debuut in de Eredivisie bij de Alkmaarders. Na verhuurperiodes bij SC Cambuur en Go Ahead Eagles belandde de verdediger via N.E.C Nijmegen afgelopen zomer op vaste basis bij de Deventenaren.

Voormalig keeper Theo Zwarthoed van Go Ahead maakte zijn eerste minuten in het betaalde voetbal voor AZ.

Andere spelers die voor zowel AZ als Go Ahead Eagles speelden zijn onder anderen Bert van Marwijk, Jan Kromkamp, Demy de Zeeuw, Jamal Dibi, Oscar Moens, Jaan de Graaf, Martin Haar, Donny Huysen, Dick Kooyman, Hendrie Kruzen, Peter Ressel, Gijs Steinmann, Erik Tammer, Marco Ruitenbeek, Giliano Wijnaldum, Erik Falkenburg, Justin Bakker en Sam Beukema.

Arbitrage
Go Ahead Eagles - AZ staat zondagmiddag onder leiding van Serdar Gözübüyük. Hij wordt geassisteerd door Erwin Zeinstra en Johan Balder. Thomas Hardeman is de vierde official. Sander van der Eijk is de VAR van dienst en krijgt assistentie van Yorick Weterings.
Live
Go Ahead Eagles - AZ begint zondag om 14:30 uur. Het duel is live te beluisteren met AZ Radio en mis je niets met de social media-kanalen van de club, zoals InstagramFacebook en X ( Twitter).